Novosadska pošta prva u Srbiji dobila električna vozila

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zgrada Pošte Srbije u Novom Sadu. Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Do kraja meseca novosadska radna jedinica “Pošte Srbije” dobiće 31 vozilo na elektro pogon namenjeno specijalizovanoj dostavi pošiljaka, rekao je da v.d. direktor “Pošte Srbije” Zoran Đorđević.

Prilikom predstavljanja pristiglog dela vozila na Trgu Slobode, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada, Đorđević je naveo da će na taj način sva dostavna vozila koja su u upotrebi u Novom Sadu biti električna.

Istakao je i da je Novi Sad prvi od četiri grada u kojima “Pošta Srbije” planira zamenu starih vozila električnim, a da su sledeći Niš, Kragujevac i Beograd, te da se u njima s tom namerom već postavljaju solarni paneli.

“Time će se omogućiti ne samo štednja električne energije, nego i da vozila koja budemo uvodili imaju potpunu autonomnost, da zaokruže potpuni ciklus, da se i pune iz zelene energije”, precizirao je Đorđević.

Dodao je da će nakon toga i u ostalim gradovima, u skladu sa njihovim mogućnostima da obezbede električne punjače, “Pošta Srbije” menjati stare automobile novim električnim vozilima.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je podsetio da Novi Sad godinama ulaže u vozila sa manjom emisijom štetnih gasova, te da je u gradskom prevozu veliki broj vozila na CNG, a da su im se odnedavno pridružili i električni autobusi.

“Koliko sam čuo, ovde nije kraj od strane JP “Pošta Srbije”, pošta će dobiti i veća vozila, električne kamione”, rekao je on.

Govoreći o višedecenijskom problemu zgrade “Poštanske štedionice”, Đorđević je rekao da je plan da se to pitanje što pre reši, da je reč o više administrativnih problema u čijem rešavanju može da pomogne i Grad Novi Sad, o čemu je i razgovarao s gradonačelnikom.

“Mi hoćemo da našu administraciju prebacimo u tu zgradu, da postoji još jedna pošta, a da zgradu preko puta (iza zgrade glavne pošte) izdamo ili, u krajnjem slučaju, prodamo nekome ko bi možda otvorio hotel ili bilo šta drugo”, rekao je Đorđević.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x