NSPRV: Prosvetari obustavljaju rad 1. decembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: V.P.
Podelite vest

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) obustaviće rad 1. decembra, u znak podrške zaposlenima u prosveti koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu.

Predsednik tog sindikata Dušan Kokot je kazao agenciji Beta da dogovor postoji unutar škola, članica tog sindikata, te da očekuje da im se priključe i kolege iz cele Srbije.

Naveo je da je i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbij donela odluku o obustavi rada 1. decembra.

“Da ne delimo dodatno prosvetne radnike, mislimo da je sada od izuzetne važnosti da u ovakvim kriznim situacijama ostanemo svi zajedno i solidarni”, naveo je Kokot.

NSPRV, je u saopštenju, naveo da od Ministarstva prosvete zahteva da zakaže rsastanak sa predstavnicima sindikata o izmenama zakonske regulative, kako bi se obezbedila veća zaštita zaposlenih u obrazovanju.

Naveli su da će, ako sastanka ne bude u narednih nedelju dana, akcije “biti višednevne i direktnije”.

“Potrebne su jasne i precizne sankcije za nasilnike, bez obzira da li nasilje dolazi od strane učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega”, poručili su iz NSPRV.

Ocenili su i da su neophodne “rigidne kazne” ukoliko se u sredstvima informisanja pojave fotografije ili bilo koji privatni podatak žrtve nasilja, te da ,”ukoliko se radi o medijima, sankcija mora biti zabrana”.

Predlažu i da se ponovo razmotri pitanje ocene iz vladanja, te da u svakoj učionici postoji “jasno i vidljivo” obaveštenje o strogim kaznama za one koji bez dozvole koriste mobilni telefon.

Smatraju i da ta sankcija mora biti jasno definisana odredjenim pravnim aktom.

Ocenili su i da “preglomazna papirologija”, nametnuta školama i zaposlenima u obrazovanju mora biti redukovana.

Smatraju i da je nužno menjati zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju,

Naveli su i da je neophodno “da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza” koje, kako su naveli, ne proizvode nikakvo dejstvo i da iskoristi resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x