NUNS: Glas Zapadne Srbije vređanjem i pretnjama LGBT populaciji ozbiljno prekršio Kodeks novinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Nezavisno udruženje novinara Srbije
Podelite vest

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas tekst na portalu Glas Zapadne Srbije, “u kome se na najprizemniji mogući način vređaju prava jedne manjinske grupe – u ovom slučaju homoseksualne”.

“Tekst koji je potpisan sa GZS, što predstavlja redakcijski komentar, obiluje uvredama na ličnoj osnovi, sa puno laži, špekulacija i neistina i upućenih pretnji neimenovaj osobi, za koju se samo navodi da je – registrovani homoseksualac. Naročito brine rečenica ‘Narod je davno rekao, ko se time služi njega opština sahranjuje’, gde se zapravo direktno preti neimenovanoj osobi”, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da “ovim tekstom Glas Zapadne Srbije na najprizemniji način etiketira pripadnike LGBT populacije, širi diskriminaciju i ksenofobiju i na više mesta krši Kodeks novinara”.

“U tekstu su pogažena gotovo sva novinarska načela, jer ne postoji provera podataka i izvor, ali su prekršena i osnovna ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom”, ističe se u saopštenju.

NUNS podseća da je “vlasnika Glasa Zapadne Srbije Gvozdena Nikolića, koji stoji iza ovog teksta, prošle godine predsednik republike odlikovao Srebrnom medaljom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, a njegov portal u poslednjih pet godina dobio je oko 270.000 evra na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, iako je Nikolić odavno poznat po ovakvim ispadima”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x