NUNS: Većina napadača na izložbu stripa iz 2020. nije procesuirana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: NUNS
Podelite vest

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da godinu i po dana nema pomaka u istrazi povodom upada na izložbu strip grupe “Momci”, a da je samo dežurni policajac kažnjen umanjenjem plate u iznosu od 20 odsto zbog neadekvatnog reagovanja.

“Istovremeno nadležni smatraju da autori pocepanih radova nisu oštećeni, ministarstvo ćuti, a većina napadača i pretnji nije procesuirana”, naveo je NUNS.

Podsećaju da je 13. oktobra 2020. godine u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u “Staru kapetaniju”, pokidala i uništila radove strip-grupe “Momci” i u galeriju ubacila suzavac, nakon čega su autori izložbe podneli više krivičnih prijava.

Još od tada grupa i NUNS čekaju odgovore na pitanja zašto je većina napadača ostala van domašaja zakona, iako za neke od njih postoji opis, zašto nisu otkriveni oni koji su pretili smrću iako su za neke nadležnim organima priloženi podaci o profilima i IP adresama i zašto nije bilo postupka za bacanje suzavca.

U današnjem saopštenju dodali su nova pitanja, zašto nadležni ne smatraju da su autori izložbe oštećeni, zašto je bilo potrebno da reaguje Zaštitniku građana, bez čega ne bi dobili ni izvode iz sudskih spisa niti bi bilo kazne dežurnom policajcu i na kraju zašto Ministarstvo kulture i informisanja ne odgovara na pitanja medija o slučaju.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x