NUNS: Zahteve javnosti u odnosu na REM i neke medije novinarska udruženja ističu duže vreme

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Facebook Nezavisno udruženje novinara Srbije
Podelite vest

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) usvojila je danas proglas u kome se između ostalog navodi da se kritičke ocene i zahtevi javnosti u odnosu na rad Regulatora elektronskih medija (REM) i pojedinih televizijama sa nacionalnim frekvencijama poklapaju sa kritikama i analizama stručne javnosti, medijskih udruženja i organizacija civilnog društva u dužem vremenskom periodu.

U proglasu se dodaje da je “rezultat takvih konstatacija sadržan i u Strategiji razvoja javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine i u Akcionom planu koji proizilazi iz strategije”.

Ističe se da “zbog neostvarivanja odredaba zakona i novinarskog kodeksa i zanemarivanja javnog interesa, a promocije političkog uticaja vlasti”, kao i zbog neprimerenih sadržaja i neostvarivanja političkog i medijskog pluralizma, “strateški dokumenti predviđaju isključivanje državnih organa iz predlaganja kandidata za članove Saveta REM-a i izbor novog Saveta”.

Dodaje se da do predlaganja novih kandidata za članove Saveta REM-a treba da dođe “odmah posle usvajanja novog Zakona o elektronskim medijima, koji upravo treba da bude stavljen na javnu raspravu i uđe u proceduru usvajanja”.

“NUNS naglašava važnost doslednog ostvarivanja stavova medijske strategije što je najbolji način da se REM privoli na ostvarivanje zakona. Od novog Saveta očekujemo podsticaj demokratskom, profesionalnom, etičkom javnom komuniciranju, a isključivanju svega nezakonitog, vulgarnog i štetnog”, ističe se u saopštenju.

NUNS u proglasu traži i da ministarstvo za informisanje i telekomunikacije dosledno primenjuje zakonske odredbe u odnosu na štampane medije koji su u njegovoj nadležnosti.

“Ovim aktivnostima može da se popravi medijska situacija, unapredi medijski sistem, smanje tenzije i doprinese kulturi javnog dijaloga i ukupnom demokratskom razvoju Srbije”, navodi se u proglasu NUNS-a.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x