Obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma uvrstiće se i u evropske procese za Kosovo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: N1 video printscreen
Podelite vest

Obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uključujući i aneks o njegovoj primeni, uvrstiće se i u evropske procese koji se odnose na Kosovo.

Od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslava Lajčaka zatražiće se da ažurira dnevni red narednog sastanka Specijalne grupe za normalizaciju kako bi se u njega uvrstile obaveze Kosova koje proizlaze iz Sporazuma i njegovog Aneksa za implementaciju, navodi se u nacrtu zaključaka predstojećeh ministarskog sastanka u koji je Radio slobodna Evropa imao uvid.

Ove zaključke trebalo bi da usvoje ministri za evropska pitanja na Savetu opštih poslova 12. decembra, a potom da ih potvrde i lideri država EU na samitu 14. i 15. decembra.

Savet EU poziva Kosovo i Srbiju da u potpunosti i bez odlaganja ispune i sprovedu te obaveze i navodi da će pozdraviti postizanje sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali će i izraziti žaljenje zbog nedostatka sprovođenja sporazuma od obe strane, kao i drugih obaveza koje su na čekanju a koje proizlaze iz dijaloga.

“Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Savet pozdravlja spremnost Kosova i Srbije da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavio posrednik EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi”, navodi se u nacrtu zaključaka.

Ministri za evropska pitanja pozvaće Kosovo da se uključi u dijalog u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se, bez odlaganja, postigao sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU.

Navodi se da taj sporazum treba da se bavi svim ključnim otvorenim pitanjima i na taj način doprinese regionalnoj stabilnosti.

“Normalizacija odnosa i sprovođenje njihovih obaveza iz dijaloga su suštinski uslovi na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka”, poručiće ministri EU.

Savet EU će zaključcima izraziti duboku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova, uključujući bezbednost.

Kosovu i Srbiji se poručuje da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija, koje bi mogle da dovedu do tenzija, nasilja, te da zaustave retoriku koja izaziva podele.

Podvlači se upozorenje da će neuspeh u deeskalaciji tenzija imati posledice.

“EU je spremna da proceni dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno”, poručuje se u nacrtu zaključaka.

Lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, saglasili su se 27. februara u Briselu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu i o Implementacionom aneksu tog dokumenta. U tim dokumentima se navodi da oni postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od strana.

“Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa”, navodi se u Implementacionom aneksu usaglašenom u Ohridu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x