Obeležavanje 70 godina od smrti Uroša Predića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen Radio 021
Podelite vest

Sedamdeseta godišnjica smrti slikara Uroša Predića (1857-1953) biće obeležena od 8. do 11. februara, kroz više manifestacija koje organizuju Grad Zrenjanin, Narodni muzej, Narodno pozorište “Toša Jovanović” i Mesna zajednica “Orlovat”.

U sredu, 8. februara u 18.00 sati, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” biće prikazana monodrama “Ja ću tebi ljuba biti” Muzejskog teatra Muzeja Krajine Negotin, po tekstu Sanje Radosavljević i u izvođenju glumice Ljiljane Jakšić, a deo scenografije čini i reprodukcija portreta Stevana Stojanovića Mokranjca, rad Uroša Predića, čiji se original čuva u Mokranjčevoj kući u Negotinu.

U četvrtak, 9. februara u 12.00, u Baroknoj sali Gradske kuće biće promovisano obnovljeno i redizajnirano izdanje publikacije “Dakle, vi ste taj Uroš Predić”, i tom prilikom biće prikazan kratki film “Mladi slikar – velika dela: dečiji crteži Uroša Predića”, nastao u okviru projekta Narodnog muzeja “Mali kustosi – velike priče”, a uz učešće učenika OŠ “Uroš Predić” iz Orlovata.

Na dan slikareve smrti, u subotu, 11. februara na mesnom groblju u Orlovatu u 11.00 sati biće položeni venci na grob Uroša Predića i služen pomen, a nakon toga, prisutni će posetiti hram Vavedenja Presvete Bogorodice, u centru sela, koji je oslikao Uroš Predić.

Posebno mesto na ikonostasu zauzima Sveta Petka, s likom umetnikove majke, za koji je sam Predić rekao da je jedan od njegovih najuspelijih radova.

Na tom ikonostasu slikar je ovekovečio i oca i dedu, u likovima Svetog Nikole i Svetog Save.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x