Obeležena godišnjica osnivanja Prve proleterske brigade, plakete dobili Stefanović, Vulin i Dačić

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: BETAPHOTO/JP "Beogradska tvrdjava"/Dusan Stojancevic/MO)
Podelite vest

Povodom 80 godina od osnivanja Prve proleterske udarne brigade danas su na svečanosti u Domu vojske predstavnici SUBNOR-a uručili plakete za zasluge ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, Nebojši Stefanoviću i Aleksandru Vulinu, kao i predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću.

Stefanović je tom prilikom izjavio da su vrednosti za koje se borila Prva proleterska udarna brigada, koja je osnovana na današnji dan pre 80 godina, “nešto što ne smemo da zaboravimo”, kao i da je kroz tu brigadu, koja je bila prva oružana formacija u okupiranoj Jugoslaviji, prošlo 15.000 boraca koji su prešli ukupno 22.000 kilometara.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da su pripadnici Prve proleterske brigade zastupali vrednosti koje su ih “učinile vrednim ponavljanja” i dodao da je “antifašizam budućnost jer ni fašizam nije prošlost”.

Prema rečima predsednika parlamenta Ivice Dačića osnivanje Prve proleterske brigade je “jedan od najsvetlijih trenutaka naše istorije jer je borba za slobodu postala organizovana”.

“Prva proleterska je i danas simbol najvećeg junaštva. Skoro 3.000 poginulih boraca je naša najsvetlija uspomena”, rekao je Dačić.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da su “osnovne vrednosti, sloboda i pravda temelj istinskog patriotizma”.

Svečanosti su prisustvovali i preživeli partizani i njihovi potomci.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x