Obeležena osamdeseta godišnjica bitke na Kozari (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: MUP RS
Podelite vest

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Mrakovici obeležavanju osamdesete godišnjice od početka bitke na Kozari.

Izaslanik predsednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da ne postoji niti jedna generacija Srba koja nije doživela svoju Kozaru i strahote mučenja i ubijanja, te da su kroz istoriju Srbi ubijani samo zato što su Srbi.

„Da je pravde, da je istine, danas bismo o Kozari govorili kao strašnom, velikom, nečovečnom stradanju, kao nečemu što se desilo jednom i nikad više, ali Kozara se desila i pre i posle Kozare i nema generacija u istoriji srpskog naroda koji nije doživeo Kozaru. Nema generacije ni pre ni posle Kozare ko nije doživeo da mu dete, oca, majku odvedu i da se više nikada ne vrate. Za sve na svetu malј je alatka, a kad Srbinu kažeš malј, on pomisli na ustašu u Jasenovcu, on pomisli na zvuk onih beloglavih, svetih dečjih glavica koje su ustaški krvoloci malјevima razbijali.

Foto: MUP RS

Nema nijedne generacije u istoriji srpskog naroda koji nema svoju Kozaru. Nekad su Srbe na ovim planinama ubijali i nabadali na kočeve, zato što su hrišćani, nekad zato što su bili vere onoga ko je pucao na Franca Ferdinanda, nekad zato što su bili jedini antifašisti u Evropi, nekad zato što nisu odgovarali, što nije trebalo da se rode tu gde su se rodili, ali uvek su ih ubijali zato što su Srbi”, poručio je izaslanik predsednika Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Izaslanik predsednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da Evropu ne bole srpske suze i patnja i da u prilog tome govori i činjenica da niko od stranih zvaničnika nije došao niti u Bratunac niti na Kozaru da se pokloni srpskim žrtvama i zatraži oprost u ime svojih predaka.

„Sami smo, evo ovde u prvim redovima koji se uvek ostavi za najuglednije, za najdraže ili najvažnije nema nikoga ko se ne odaziva na srpsko ime i prezime. Nema stranaca, nema visokih predstavnika, nema baš nikoga da podeli i naš bol. Je li 30 hilјada umorenih Srba malo? Je li premalo, za jedno oprosti, je li premalo za jednu suzu, je li premalo 30-40 hilјada poklanih, umorenih, je li premalo da neko bude u prvom redu, ko nije iz srpskog naroda, da klekne, da zamoli, da traži oprost, u ime svojih predaka i svojih očeva, u ime naše dece koja nikada nisu postali preci.

Je li premalo 30 hilјada pobijenih i poklanih Srba da neko ovde bude i zatraži oprost na ovom i na onom svetu? Ni juče u Bratuncu baš nikoga. Koliko Srba treba da bude pobijeno i poklano da bi neko došao i zatražio oprost i na ovom i na onom svetu?”, upitao je izaslanik predsednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je dužnost ove generacije političara da stvori srpski svet kako se Kozara, Jasenovac i “Oluja” nikada više ne bi desili srpskom narodu.

„Dužnost ove generacije je da stvori srpski svet. Ne stvara se srpski svet da bi nekom pretio, već se stavra srpski svet da se ne bi Kozara ponovila. Decenijama smo mislili da se Kozara neće i ne može ponoviti, jer smo ćutali o Kozari i Jasenovcu, a onda su došle “Oluje”. Da ne bi bilo “Oluja”, da se ne bi ponavlјale slike beskrajnih prognanika, moramo stvoriti srpski svet i od Srba napraviti jedinstven politički narod kao što je i svaki drugi pod kapom nebeskom, svaki koji hoće da traje i svaki koji hoće da opstane”, istakao je izaslanik predsednika Republike Srbije ministar unutrašnjih poslova i poručio da su Srbija i srpski narod uvek bili na pravoj strani istorije, te da današnja Srbija koju vodi predsednik svih Srba Aleksandar Vučić brine o svim Srbima gde god da oni žive.

„Nemojte nas vi čiji su očevi palili Kozaru, nemojte nas vi koji ste pravili Jasenovac nepokajani učiti na kojoj strani treba da budemo, čemu da se radujemo i koje vrednosti da prihvatamo kao svoje. Naše su vrednosti vrednosti zbog kojih lјudska bića mogu da se nazovu lјudima. Srbi nikada ne biraju pogrešnu stranu, gledajte na kojoj strani su Srbi, gledajte šta misle i šta osećaju i znaćete gde je pravda, gde je istina.

Srbija koju toliko beskrajno volimo, slobodna, uspravna Srbija koju vodi predsednik svih Srba, Aleksandar Vučić, nije Srbija koja će zaboraviti gde su Srbi. Ovo je Srbija koja čuva, brine, pazi, Srbija koja nikome ne preti i koja će učiniti skoro sve za mir, ali za slobodu baš sve”, poručio je izaslanik predsednika Republike Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Izaslanik predsednika Republike Srbije ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predstavnici SUBNOR-a Srbije i Srpske i druge visoke zvanice položili su vence na spomenik Revoluciji koji svedoči o velikom stradanju Srba na Kozari od strane ustaša i nemačkih fašista tokom Drugog svetskog rata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x