Objavljen konkurs za spomenik žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Twitte građanskeinicijative
Podelite vest

Festival “Mirdita, dobar dan!” danas je objavio konkurs za idejno rešenje spomen obeležja posvećenog sećanju na žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, koje bi bilo postavljeno u Srbiji, saopštile su Građanske inicijative.

Teodora Zahirović iz Građanskih inicijativa je kazala da u Srbiji trenutno ne postoji spomenik ili obeležje posvećeno žrtvama svih nacionalnosti pogođenih ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Istakla je da u isto vreme Zakon o ratnim memorijalima iz 2018. godine navodi da predlozi za nova spomen obeležja moraju objasniti “kako spomenik obeležava događaj koji je u skladu sa tekovinama oslobodilačkih ratova Srbije”.

“Takođe, spomen-obeležja se mogu ukloniti ako su posvećena ‘događaju koji je nespojiv sa tradicijom oslobodilačkih ratova Srbije’ ili su simboli gubitka suvereniteta Srbije”, rekla je Zahirović.

Dodala je da takav zakon ima za cilj zaustavljanje bilo kakvih pokušaja da se u Srbiji izgradi kultura sećanja na njenu umešanost i odgovornost za zločine počinjene 1990-ih.

Zahirović je rekla da će konkurs za idejna rešenja spomen-obeležja posvećenog žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji biti otvoren do 12. avgusta, a da će u žiriju za izbor najboljih rešenja biti članovi udruženja porodica žrtava.

Prvo, drugo i treće mesto biće novčano nagrađeni, a posebnu prednost imaće umetnici koji se prijave u timovima, naročito multinacionalnim, rekla je Zahirović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x