OBNOVIMO MAGLIČ! Radovi najavljuju “oživljavanje” misterioznog grada (FOTO+VIDEO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: screenshot FB "Obnovimo Maglič"
Podelite vest

Na društvenoj mreži Facebook aktivna je stranica “Obnovimo Maglič” na kojoj je pre samo dva dana objavljeno da su počeli radovi na obnovi Tvrđave Maglič, zvanično obaveštenje će uskoro stići nadaju se meštani obližnjih mesta koji se raduju oživljavanju ovog misterioznog zdanja.

“Pre nekoliko dana na pojedinim zidinama Magliča postavljene su građevinske skele zbog izvođenja radova na popravljanju i obezbeđivanju zidina i drvenih ograda tog zamka”, sa radošću su objavili ljudi koji već godinama prate sva dešavanja vezana za ovaj prelepu tvrđavu.

Vrednost radova iznosi između 4 i 5 miliona dinara, a njih finansira Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, pišu dobri poznavaoci ovdašnjih prilika.

“Pozdravljamo to što će biti izvedeni ovi radovi, pogotovo jer znamo da se na pojedinim delovima zamka drvena ograda nalazi u lošem stanju ili je uopšte nema, čime je direktno ugrožena bezbednost posetilaca. Pozivamo nadležne da postave tablu o izvođenju radova kako bi se uklonile sve potencijalne nedoumice zašto su građevinske skele postavljene na zidine Magličkog zamka”, istakli su administratori ove veoma posećene stranice.

Foto: screenshot FB “Obnovimo Maglič”

Kako nezvanično saznajemo postoje najave da će uskoro biti raspisan tender za završetak pešačke staze do tvrđave, što posebno raduje meptane ovog kraja ali i brojne turiste koji bi voleli da posete ovu popularnu ali pomalo zaboravljenu tvrđavu.

“Apelujemo na institucije da se postavi više kanti za smeće na usponu od Ibra do Magliča, da se Maglič redovnije čisti od smeća, kao i da konačno započnu radovi na izgradnji novog visećeg mosta preko Ibra, koji još nisu počeli, iako je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima najavila da radovi na izgradnji mosta kreću u oktobru ili novembru ove godine”, napisali su aktivisti “Odnovimo Maglič”.

Postoji i maketa Magličkog zamka, koji predstavlja “pretpostavljeni izgled” iz 14. veka. Maketa je nedavno prikazana i sastavni je deo  izložbe „Obnovimo Maglič“ a evidentno je sa koliko ljubavi je izrađena.

Vladica Vasić je na osnovu makete koja se nalazila na izložbi “Obnovimo Maglič”, a koju i dalje možete videti na galeriji Palate Golubačke tvrđave, na sjajan način prikazao kako bi se obnovljeni Maglički zamak uklopio u ambijent.

Istoričari Bogdan Pantić i Petar Nešić svoje slobodno vreme koriste za obnovu srpskih srednjovekovnih tvrđava, a u okviru izložbe “Obnovimo Maglič”, predložili su idejno rešenje.

Foto: screenshot FB “Obnovimo Maglič”

A priliku da ga ovog leta poseti imao je i reporter redakcije Vidi Srbiju Luka Stojković, koji je i sa Magliča doneo predivne snimke ovog velelepnog zdanja. Let iznad Magliča izgleda upravo ovako.

Na obroncima planine Stolovi, gleda na Ibar i neprikosoveno vekovima stoji Maglič – istorijski važna tvrđava koja je podignuta u vreme vladavine kralja Uroša u 13. veku, ipak njegova lepota nije ono što pleni već njegov nastanak koji je misteriozam o čemu je redakcija Vidi Srbiju već pisala.

Prkosni Maglič: Vekovima čuva tajnu svog nastajanja (FOTO)

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x