Obnovljena kuća nekadašnjeg gradonačelnika Subotice Karolja Biroa

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Pogled na centar Subotice. Foto: BetaPhoto/DraganGojić/MO
Podelite vest

Završena je rekonstrukcija prostrane kuće u Subotici Karolja Biroa (1864-1952), bivšeg gradonačelnika koju je 1897. godine projektovao arhitekta Titus Mačković.

Za rekonstrukciju fasade i balkona dato je 15 miliona dinara iz gradskog budžeta, saopšteno je danas.Kuća je u zaštićenom gradskom jezgru, prostornoj kulturno-istorijskoj celini od velikog značaja, i ocenjena je kao objekat od vrednosti.

Predsednik Skupštine Grada Subotice, Balint Pastor je tim povodom podsetio da su radovi simbolično počeli 15. septembra 2022. godine, tačno 110 godina od kada je Karolj Biro predao na upotrebu Gradsku kuću, Vodotoranj, Muzički paviljon, Ženski štrand i Veliku terasu na Paliću.

Ta kuća je od istorijskog značaja za Suboticu, rekao je Pastor i naveo da je Mačković tokom izgradnje krajem 19. veka koristio vrstu veštačkog kamena koji je u ovom delu Evrope upotrebljavan tek izmedju dva svetska rata.

U zgradi je 16 stanova, ali je nekada tu Biro živeo sa svojom porodicom i poslugom, i bio je tu do kraja života.

“Umro je tako što nije imao šta da jede, živeo je u jednoj sobi koja mu je bila ostavljena nakon nacionalizacije, posle Drugog svetskog rata, u zimskom kaputu, živeo je u veoma teškim uslovima. Bez obzira što je mnogo uradio za grad, od njega nije dobio ni penziju”, rekao je Pastor.

Karolj Biro je bio gradonačelnik Subotice od 1902. do 1918. godine, a za vreme svog mandata nastojao je da planski formira moderan grad.

Spomenik bivšem gradonačelniku postavljen je u junu 2021. godine, u centru grada, ispred Gradske kuće.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x