Obradović (Dveri): Anketni odbor bi trebalo da nastavi rad o masovnom ubistvu u okolini Mladenovca

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je danas da bi Anketni odbor Skupštine Srbije, nedavno formiran da bi utvrdio činjenice i okolnosti dva masovna ubistva s početka maja, a čiji je rad u petak obustavljen posle molbe roditelja žrtava ubistva iz beogradske OŠ “Vladislav Ribnikar”, trebalo da nastavi rad razmatranjem drugog masovnog ubistva, u okolini Mladenovca i Smedereva.

Obradović je u pisanoj izjavi naveo da bi rad Odbora o tom slučaju trebalo nastaviti jer se roditelji dece ubijene u selima Malo Orašje i Dubona “nisu javno oglašavali” protiv rada Anketnog odbora.

Ocenio je da dalji rad Odbora “ne može biti prekinut” odlukom predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića “a posebno ne nekakvim dopisom iz njegovog kabineta”, objavljenog na sajtu Skupštine.

“Orlić nema nikakve nadležnosti nad radom Anketnog odbora koji je izabran jednoglasno u plenumu, sa 193 glasa ‘Za’. Tada kada je formiran apsolutnom većinom, što se vrlo retko događa u Skupštini, niko nije osporavao njegov rad, a za to je imao (prethodna) dva meseca. Sada je nemoguće da se ukine rad ovog Anketnog odbora bez nove odluke skupštinske većine”, naveo je lider Dveri.

Obradović je naveo i da je kao član tog odbora predlagao da se pre bilo kakvog daljeg rada najpre obavi razgovor s roditeljima ubijene dece iz OŠ “Vladislav Ribnikar” i njihovim advokatima, “ukoliko oni to žele”.

“Tek nakon toga članovi Anketnog odbora treba da donesu odluku o tome da li nastaviti ili privremeno obustaviti rad u ovom slučaju, kako bi se sačekao kraj istrage i sudskog procesa”, ocenio je Obradović.

Pitao je članove Odbora iz redova vladajuće koalicije koji su najavili da do daljeg neće učestvovati u radu tog tela u slučaju “Ribnikar”, koji izgovor imaju da ne učestvuju u radu u slučaju Malo Orašje i Dubona, “sem opstrukcije da se posebno u ovom slučaju utvrdi odgovornost policije, tužilaštva i suda koji su mogli mnogo ranije da procesuiraju mladenovačkog masovnog ubicu”.

“Da li je to zapravo pravi razlog opstrukcije rada Anketnog odbora i pre bilo kakvog konkretnog početka? Takođe, da li iza ovoga stoji i veliki strah da se na klupi za saslušanje konačno nađu predsednik Vučić, premijer Brnabić i prvi ljudi MUP-a, Policije, BIA, Tužilaštva i REM-a?”, pitao je lider Dveri.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x