Obradović: Nismo dobili obećani poziv Vučića za konsultacije o francusko-nemačkom predlogu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaVideo printscreen
Podelite vest

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da nije dobio poziv predsednika države Aleksandra Vučića mada mu je, tokom sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, obećao da će organizovati konsultacije o francusko-nemačkom predlogu.

“Nismo dobili nikakav zvaničan poziv predsednika Republike ni pre ni posle sednice o Kosovu i Metohiji”, rekao je Obradović za list Danas povodom Vučićeve izjave na sednici Skupštine Srbije da će ga pozvati na konsultacije u ponedeljak.

Obradović je dodao da bi bilo “najnormalnije” da je Vučić pozvao sve predsednike parlamentarnih političkih stranaka, ili šefova njihovih poslaničkih grupa da ih upozna sa sadržajem francusko-nemačkog predloga sporazuma, kao i sa odgovorom države Srbije.

On je rekao i da ne zna koliko ima smisla ići na kosultacije pod uslovom da to što saznaju ne sme biti izneto u javnost, jer kako je dodao “upravo javnost treba da bude upoznata šta je tačno sadržaj novog zapadnog ultimatuma”.

“Ukoliko do zvaničnog poziva predsednika Republike uopšte dođe, o tome da li ćemo se odazvati odlučivaće predsedništvo Srpskog pokreta Dveri, a pre toga ćemo se konsultovati i sa partnerima iz Patriotskog bloka, Srpske koalicije NADA, Srpske stranke Zavetnici i Pokreta za odbranu Kosova i Metohije”, rekao je Obradović.

UPDATE:

Predsedništvo Dveri odbilo je poziv upućen poslaničkoj grupi tog pokreta iz kabineta predsednika države za konsultacije o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovske krize, navodeći da im uvid u plan ne znači ukoliko ne mogu da obaveste javnost o sadržaju.

“To je za nas neprihvatljivo iz više razloga, a glavni je što nam je postavljen uslov da nakon ostvarenog uvida ne možemo govoriti u javnosti o sadržaju ovog spornog sporazuma. Upravo to je ono što se u javnosti traži – da svi građani Srbije imaju pravo da saznaju šta je sadržaj novog zapadnog ultimatuma koji je postavljen pred Srbiju”, saopštilo je Predsedništvo Dveri.

Dodali su da ostaju da pri stavu da francusko-nemački sporazum treba da bude odbijen u celosti i bez odlaganja, jer je suprotan Ustavu Srbije i Rezoluciji 12 44 SB UN.

Iz Dveri su ocenili da je najveća mana nedavno održane posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu u tome što vladajuća većina nije želela da usvoji zaključak kojim bi tako neprihvatljiv zapadni predlog bio odbijen.

“Jasno je da predsednik države nije želeo da bude ograničen novom skupštinskom platformom o Kosovu i Metohiji koja bi jasno povukla crvene linije ispod kojih naši pregovarači ne bi smeli da idu”, naveli su iz Dveri.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x