Obradović: Obustaviti projekat Jadar

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Boško Obradović, Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov/EV
Podelite vest

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da zahteva obustavljanje i zatvaranje projekta “Jadar” kompanije Rio tinto, kao i poništavanje svih do sada izdatih dozvola za istraživanje litijuma u Srbiji.

“Tražimo formiranje državne komisije koja će da utvrdi štetu nanetu ekosistemu i građanima Srbije od već realizovanih bušotina, kao i visinu odštete koju treba isplatiti. Jedino rešenje koje vidimo i koje treba da bude novi zahtev kompletne javnosti u Srbiji jeste zabrana istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji, sve dok velike evropske zemlje ne dokažu na svom primeru da je ovo rudarenje ekološki i zdravstveno bezbedno”, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

Naglasio je da neće dozvoliti vlasti Srpske napredne stranke da od Srbije pravi “stranu koloniju i deponiju, niti zeleno-levima” da, kako tvrdi, protiveći se Rio Tintu paralelno “lobiraju za interese neke druge strane kompanije”.

Dodao je da će zato Dveri pokrenuti kampanju “Svi protiv Rio tinta i otavaranja rudnika u Srbiji” i pozvao je “patriotske” organizacije, ekološka udruženja i građane “u dalju borbu”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x