Od 1. maja novi sistem elektronske fiskalizacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U Srbiji je od nedelje obavezna primena novog modela elektronske fiskalizacije, a istovremeno će u javnom sektoru početi i primena sistema elektronskih faktura, saopštilo je Ministarstvo finansija uz ocenu da je novi sistem “ključna poluga u borbi protiv sive ekonomije”.

“Кada je reč o e-fiskalizaciji, ovaj model podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od sutra, nedelje 1. maja, svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom”, navelo je ministartsvo.

Dodali su da je tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo 1. novembra i da su od tada paralelno funkcionisali stari i novi model, koji će od sutra biti obavezan za sve obveznike fiskalizacije.

“Država je, kako poreski obveznici ne bi imali trošak prelaska na novi model fiskalizacije, obezbedila subvencije u iznosu od 100 evra po uredjaju i 100 evra po lokaciji za sve koji su se prijavili za tu vrstu pomoći, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je bio veći za 20 odsto. Za subvencije se prijavilo 130.966 obveznika fiskalizacije, a ukupno je u tu svrhu isplaćeno oko pet milijardi dinara”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo finansija navelo je da su prednosti koje donosi novi sistem brojne, i za državu, i za privredu i za gradjane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x