Od poreza na imovinu fizičkih lica u Kragujevcu će 2022. biti naplaćeno oko 700 miliona dinara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube 360 Serbia video printscreen
Podelite vest

U Gradskoj upravi u Kragujevcu očekuju da će od poreza na imovinu fizičkih lica u 2022. godini biti naplaćeno ukupno oko 700 miliona dinara, što je više od dva i po puta nego pre pet godina.

Na teritoriji grada Kragujevca ima oko 70.000 obveznika poreza na imovinu, odnosno fizičkih lica koja ne vode poslovne knjige.

Kako je rečeno agenciji Beta u gradskoj upravi, naplata tog poreza u 2022. godini biće veća i u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosila 633 miliona dinara.

Od početka 2022. godine do 31. oktobra naplaćeno je nešto više od 582 miliona dinara po osnovu poreza na imovinu fizičkih lica.

“Povećanje naplate poreza na imovinu je rezultat rada lokalne samouprave na efikasnijoj naplati poreza na imovinu, ali i aktivnosti Gradske poreske uprave na povećanju obuhvata objekata koji do sada nisu bili u evidenciji, a nisu u grupi novoizgrađenih objekata”, rekao je član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić.

On je objasnio da je za gotovo dve i po godine, odnosno od sredine 2020. godine do danas popisano novih milion kvadrata ili oko 18.000 različitih građevinskih objekata koji se po prvi put uvode u evidenciju lokalne poreske administracije.

Stanišić je najavio da će Gradska poreska uprava i tokom sledeće godine intenzivirati aktivnosti na povećanju obuhvata porezima na imovinu.

On je rekao da će Gradska poreska uprava do kraja godine svim poreskim obveznicima koji nisu u celosti ili su delimično platili porez na imovinu poslati opomene i naložiti da dospeli iznos plate odmah.

Gradska uprava je predvidela mogućnost plaćanja obaveze kroz reprogram.

“Od početka godine Gradska poreska uprava je donela 560 rešenja o odloženom plaćanju dugovanog poreza (reprogram). Tokom 2022. godine Gradska poreska uprava je donela 180 rešenja o prinudnoj naplati”, izjavio je Stanišić.

Dodao je da su cene nekretinina porasle i da će i porez naredne godine biti povećan u pojedinim zonama i za određene kategorije, dok će u nekim biti i smanjen, navodeći da je odluku usvojila Skupština grada na poslednjem zasedanju 4. novembra.

U 2023. godini porez na kuću od 100 kvadrata u ekstra i prvoj zoni biće 5.114,48 dinara i umanjen je u odnosu na iznos iz 2022. godine.

Za stan od 55 kvadrata u ekstra zoni porez na imovinu građana biće 7.918,77 dinara, što je za 661 dinar više nego u 2022. godini.

Za 600 dinara skuplji će biti porez na stan od 55 kvadrata u prvoj zoni, a 476 dinara treba platiti više za istu kvadraturu u drugoj zoni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x