Odbačena krivična prijava protiv Vučića uz obrazloženje ‘nema dokaza’

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

Da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatanjem evropskog plana u Briselu ugrozio teritorijalni integritet zemlje i time učinio krivično delo? Više javno tužilaštvo u Beogradu smatra da nema materijalnih dokaza za pokretanje krivičnog postupka, bar ne u krivičnoj prijavi koje je podnelo udruženje Uspravna Srbija iz Prokuplja.

Za krivično delo „ugrožavanje teritorijalne celine“ iz člana 307 Krivičnog zakonika, protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića neće biti pokrenut krivični postupak. Ovo rešenje Višeg tužilaštva u Beogradu  na adresu podnosioca, Dragana Dobrašinovića, stiglo je samo pet dana nakon podnošenja krivične prijave.

“Mislim da je to aposlutni rekord u srpskom pravosuđu, to nikad nije viđeno. To samo pokazuje karakter novog, takozvanog samostalnog tužilaštva za koga su ljudi u ovoj zemlji glasali pre samo godinu dana. Nisu smogli snage da izdrže ni makar petnaest do mesec dana pa da onda posle pošalju odgovor, odnosno rešenje o odbacivanju, nego su morači što brže da se dokažu svom šefu Aleksandru Vučiću protiv koga je rivična prijava bila podneta”, kazao je za TV Novu Dragan Dobrašinović, predsednik Uspravne Srbije.

Dobrašinovićeva krivična prijava protiv predsednika Srbije odbačena je uz obrazloženje da nije podnet ni jedan materijalni dokaz za navode iz prijave.

“Samo obrazloženje njihove odluke je tragikomično i  pravničkom smislu katastrofalno. Navode kako nismo dostavili nikakve materijalne dokaze. Mi se pitamo kakvi to materijalni dokazi treba da se dostave, ako postoji sama Odluka, odnosno Sporazum, koji je prihvatila i naša strana, predsednik Vučić u ime Srbije, i izjava Borelija, šefa evropske diplomatije koji posreduje u tim pregvorima. Predsednik Vučić nije opovrgao da se u nečemu nije složio, a imao je dovoljno prilike da opovrgne njegovu izjavu u kojo kaže da su naša strana i takozvana kosovska, prihvatile kompletan dokument”, istakao je Dobrašinović.

 

 

 

Foto: printscreen

Pisanim saopštenjem u medijima oglasilo i Više tužilaštvo u Beogradu. U saopštenju su ponovili  stav da za navode iz krivične prijave nema materijalnih dokaza, osim citiranog teksta evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine objavljenog na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

“Tužilaštvo, pre svega, smatra da su navodi iz podnete prijave i pravna kvalifikacija rezultat isključivo svojevoljnog, nepreciznog tumačenja odredbi evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji i ne nosi naziv “Sporazum”, kako to podnosilac prijave predstavlja u podnetoj prijavi”, piše u saopštenju VJT Beograd.

Po Dobrašinovećim rečima, problem sa tim dokumentom je što se njime prihvata kosovska državnost i to pominjanjem termina ko što su “suverenost”, “dobrosusedski odnosi”, “teritorijalni integritet”, pasoši itd, što je karakteristika država.

“Nesumnjivo je da se ovim dokumentoma priznaje kosovska državnost”, ističe predsednik Uspravne Srbije.

Sledeći potez udruženja Uspravna Srbija je prigovor na ovo rešenje koje će u zakonskom roku ( ističe u petak, 31. marta)  biti dostavljeno tužilaštvu Apelacionog suda.

Ovo međutim neće biti jedina krivična protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića  za krivično delo „ugrožavanje teritorijalne celine“ iz člana 307 Krivičnog zakonika. Po istom članu, prijavu priprema i Narodna stranka, a po rečima šefa njihovog pravnog tima “prikupljaju dokaze”.

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x