Održan petnaesti „Letnji ulični erski kabare“ na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U okviru “Zlatiborskog kulturnog leta” održan je “Letnji ulični erski kabare” 5. i 6. avgusta 2022. godine na platou ispred bibioteke u Čajetini prve večeri,  odnosno druge večeri ispred Kulturnog centra Zlatibor.

Glavni organizator, biblioteka “LJubiša R. Đenić”, opet je posetiocima pripremila niz dešavanja ispunjenih šarmom, prefinjenošću i smehom. Erskom himnom otvorio je kabaretske svečanosti “Beogradski diksi bend” pod vođstvom maestra Miodraga Maljokovića, koji je svojom muzikom dao poseban šarm ovoj prijatnoj avgustovskoj večeri. Gledaoci su mogli da uživaju u animaciji uličnih svirača i klovnova.

Prikazano je specijalno izdanje erskog humora “Uterivanje duga”, po scenariju Slobodana Simića i u režiji Slobodana LJubičića, a potom je izvedena monodrama “Nas dve”, sa Tatjanom Kecman i Anom Radonjić – Zoe Kida. U pauzama na repertoaru je bila muzika koja večno živi, ne stari i ne menja se i uz koju svi ostaju zauvek mladi, u izvođenju “Beogradskog diksi benda”.

Ova manifestacija dobila je pozitivne ocene najviših institucija Republike Srbije, a posebno priznanje je upis erskog humora u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine. Ovo značajno priznanje nameće još veće ambicije i daje realnu nadu da će se kroz dug i uspešan život Kabarea očuvati specifičan erski duh.

Za uspešne početke i pozicioniranje Erskog kabarea, ne samo u Srbiji već i na prostorima čitave bivše Jugoslavije, izuzetne zasluge ima opština Čajetina, koja se prihvatila trajnog pokroviteljstva ove manifestacije i time je na najbolji način pomogla u očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa sa najboljom namerom – da Zlatibor zadrži status prestižne turističke destinacije, a ujedno i laskavu titulu festivalskog grada.

Turistička organizacija Zlatibor pružila je nezamenljivu pomoć u organizaciji i realizaciji ovog izuzetnog događaja, dok je prijatelj manifestacije , JP “Gold gondola”, dala ideju da iduće godine Kabare bude realizovan na obali Ribničkog jezera ispod Tornika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x