Održana centralna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Tanjug video printscreen
Podelite vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije i predsednik Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Nikola Selaković predvodio je danas centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Centralna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Govor Selakovića na obeležavanju Dana primirja u Prvom svetskom ratu:

„ Čast mi je što mogu da vam se obratim danas, na dan kada se Evropa i svet sećaju 11. novembra 1918. godine, dana kad je potpisano primirje koje je označilo prekid neprijateljstava između Antante i Centralnih sila. Ovaj sporazum vodio je kraju Velikog rata, najvećeg koji je dosadašnja istorija sveta upamtila.

Za srpski narod, Veliki rat predstavlja jedan od istorijskih međaša, epizodu stradanja i slave bez koje se ne može razumeti naše nacionalno biće, karakter naše duše, kao ni kontekst sveukupnog dešavanja tokom 20 veka na ovim prostorima.

Simbol Velikog rata za Srbe je bio i ostao, slavom ovenčan srpski vojnik, hrabar i odlučan, žilav i nepokolebljiv, čvrst i otporan. On je u tom ratu podneo najveću žrtvu i izvojevao najsjajniju pobedu – njegovim senima danas se klanja njegovo potomstvo i seća se svih onih znanih i neznanih junaka koji su svoje živote dali braneći slobodu nezavisne i suverene Srbije.

Naše okupljanje danas nije samo odavanje pošte svim herojima palim za slobodu otadžbine od Verdena, Sočija i Galicije, do Cera, Kolubare i Kajmakčalana, već i doprinos negovanju kulture sećanja, bez koje bi sadašnjost bila prazna, a budućnost besmislena.

Kao narod koji je u Velikom ratu izgubio 1.247.435 svojih sinova i kćeri ili 28 odsto svog ukupnog stanovništva, mi Srbi se ponosimo pobedom i čvrsto protivimo svakom pokušaju istorijskog revizionizma i inžinjeringa.

To je naša dužnost, a ako bi izostala, stvorila bi prostor poraženim idejama da uvek u svakom trenu budu spremne da u našem zaboravu traže prostor za ponovno oživljavanje svojih politika, koje su dovele do užasa rata.

Zato je, dame i gospodo, negovanje kulture sećanja važno, zato smo tu kao narod posvećeni, zato danas sa ponosom nosimo Natalijinu ramondu.

Bez razumevanja Velikog rata, veličine naše žrtve i cene kojom je plaćena pobeda, ne može da se razume srpski narod sa obe strane Drine, njegova ljubav prema otadžbini i slobodi, njegova ljubav prema Kosovu i Metohiji.

Ali ko to želi da razume, ko shvati tu našu osobinu kao nešto što prihvati i ne želi da menja, u Srbima će uvek imati dobrog prijatelja i vernog saveznika. To razumeti, znači biti veran principima jasnim i jednakim za sve, baš kao što stoji u povelji UN.

Upravo današnja Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, opredeljena je da za sebe ne traži ništa više, ali ni ništa manje od onoga što svakoj suverenoj zemlji pripada, da vodi politiku mira i posvećenosti onim vrednostima koje je napredna Evropa izvojevala u Prvom i Drugom svetskom ratu – onima koje su svoje seme našle u 14 tačaka predsednika Vilsona.

Suverena i nezavisna Srbija danas je dovoljno jaka da može da se gradi i razvija, poštuje i očekuje da joj bude uzvraćeno, ali i da slavi one koji su pre 105 godina izvojevali pobedu u Velikom ratu. Slava narodu pobedniku.

U čast i slavu junacima Velikog rata. Da se nikada ne zaboravi Živela Srbija.“, naveo je u govoru ministar Selaković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x