Održana svečana akademija povodom 180 godina VMA

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada Srbije
Podelite vest

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je večeras svečanoj akademiji povodom obeležavanja 180 godina postojanja i rada Vojnomedicinske akademije u Domu Garde na Topčideru.

Vučević se čestitajući praznik i značajan jubilej, osvrnuo na najznačajnije istorijske trenutke, od 2. marta 1844. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević, ukazom u ondašnjoj Kneževini Srbiji formirao Centralnu vojnu bolnicu, do danas, i ukazao da je vojno zdravstvo bilo u nadležnosti Ministarstva odbrane što svedoči o planskom i organizovanom uređenju nadležnosti koja se zadržala do današnjeg dana.

Potpredsednik Vlade je podsetio i da od 1960. godine imamo i Zakon o VMA kojim je ova institucija definisana kao visokoškolska, naučna i zdravstvena institucija, kao i na 20. oktobar 1981. godine i otvaranje današnje zgrade VMA.

Prema njegovim rečima, na VMA je obavljeno stotine hiljada pregleda, hiljade operacija i ostalih najkomplikovanijih intervencija. On je govoreći o tome šta VMA čeka u narednom periodu, naveo da je prošle godine otvorena nova salu za kataterizaciju srca – angio sala, kao i novi aparat za zračenje krvi i krvnih produkata.

Takođe, u postupku smo instaliranja „sajber noža“. Obezbeđen je i linearni akcelerator, kao i linija za magistralnu izradu lekova koja nas čini autonomnim u pogledu proizvodnje određenih vrsta lekova, čime postajemo praktično mala fabrika za proizvodnju istih, dodao je on.

Vučević je napomenuo da su u toku i aktivnosti za sprovođenje energetske sanacije kompletnog objekta VMA u skladu sa najvišim standardima energetske efikasnosti i dodao da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije, zahvalivši se partnerima iz EU i Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci i pomoći.

Potpredsednik Vlade je rekao da je planiran i projekat dijagnostičkog centra, gde bi se nalazio Centar hitne pomoći, Institut za radiologiju, novi skeneri, Centar za kontrolu trovanja i Hemodijaliza.

Načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik Miroslav Vukosavljević istakao je povodom obeležavanja jubileja da je VMA ponosna na sve generacije zaposlenih, uspehe i hrabre poduhvate u dijagnostici i lečenju najtežih bolesti, spremna uvek da napreduje i radi, više i bolje, prenosi znanja i uči.

Povodom jubileja, načelnik VMA uručio je Vučeviću prvi primerak nove monografije izrađene ovim povodom. Priznanja najboljim organizacijskim jedinicama VMA, koje se tradicionalno dodeljuju povodom praznika, ove godine pripala su Klinici za očne bolesti i Institutu za mikrobiologiju.

Foto: Vlada Srbije

Povodom Dana VMA, tradicionalno je uručena i medalja koja nosi ime dr Vladana Đorđevića prvog učenog srpskog hirurga, prvog sanitetskog pukovnika i nekadašnjeg načelnika saniteta Vojske Srbije.

Pukovnik u penziji Nebojša Jović, dugogodišnji načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju VMA i načelnik Grupe hirurških klinika VMA i Radivoje Simić, specijalista dečje hirurgije ovogodišnji su dobitnici tog prestižnog priznanja za doprinos u razvoju srpske hirurgije.

Svečanosti su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije, narodni poslanici, članovi Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici verskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, naučnoistraživačkih i zdravstvenih institucija, pripadnici VMA i brojni gosti.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x