Održano takmičenje u oblasti obrazovne robotike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Mihailo Jovanović prisustvovao je pilot takmičenju iz oblasti obrazovne robotike Zvezdara „ROBOHackaton“ u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu.

Jovanović je naglasio da je od 2017. godine, kada su digitalizacija i obrazovanje postali dva ključna prioriteta Vlade Srbije, realizovano dosta bitnih projekata koji su doprineli da Srbija postane jedan od lidera 4. industrijske revolucije.

Prema njegovim rečima, informatika i računarstvo je postao obavezan predmet u osnovnoj školi i već imamo treću generaciju dece koja su na ovaj način završila osnovnu školu, učeći programske jezike, pripremljene za algoritamski način razmišljanja.

Kroz projekat Povezane škole uveli smo brzi internet i izgradili bežičnu lokalnu računarsku mrežu u svih 1.843 matičnih i većih izdvojenih objekata osnovnih i srednjih škola, naveo je ministar. On je naglasio da je Srbija jedna od 11 zemalja u svetu koja ima programe veštačke inteligencije koji se sprovode u osnovnom i srednjem obrazovanju.

Uveren sam da će sutra, nakon okončanih studija, mnogi od ovih mališana svojim znanjem, inicijativama, kreativnošću i idejama dalje menjati naše društvo u nekim novim tehnološkim revolucijama, istakao je Jovanović.

Foto: Vlada RS

Na ROBOHackaton-u takmičila su se deca uzrasta od 10 do 12 godina, koja su bila podeljena u 10 timova, a uz pomoć mentora svaki tim je radio na izgradnji svog robota. Na kraju dana svaki tim je demonstrirao sposobnosti svog robota.

Vizija ovog takmičenja je osnažena iskustvom iz Rumunije, koja je 2018. godine pokrenula nacionalno takmičenje u obrazovnoj robotici sa otvorenim hardverom koristeći platformu nextlab.tech za izgradnju virtualne digitalne biblioteke sa lekcijama iz robotike.

Cilj je da se modernizuje učenje koristeći snagu veštačke inteligencije preko adaptibilne platforme za učenje, koja će značajno smanjiti obim predavanja i omogućiće svakom zainteresovanom nastavniku i profesoru da prenese učenicima lekcije iz robotike, programiranja i drugih naprednih predmeta kao što su sajber bezbednost, 3D štampanje, mašinsko učenje, virtuelna stvarnost i veštačka inteligencija.

Takmičenje je podržano od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Gradske opštine Zvezdara, a organizuje se u saradnji sa Nacionalnim institutom za istraživanje i razvoj sajber bezbednosti Rumunije i kompanijom Nextlab.tech iz Rumunije.

Foto: Vlada RS

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x