Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju uči decu reciklaži i pomaže maloj Lenki (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ivana Zlatković
Podelite vest

Devet kontejnera za reciklažu stakla postavljeno je u oosnovnim i srednjim školama u Prokuplju kako bi se od novca dobijenog otkupom stakla pomoglo lečenje male Lenke Ljubisavljević. Ova humana inicijativa potekla je sa Odseka za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju, a jedan od kontejnera nalazi se i isped njihove škole.

 Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju (nakadašnja Visoka poljoprivredno-prehrambena škola) posluje u okviru Akademije strukovnih studija Južna Srbija i osim što je obrazovna ustanova, uči svu decu iz prokupačkih škola  da budu humani ljudi.

“Prvobitna ideja je bila da u susret danu planete Zemlje, 22. aprila, organizujemo sa svim školama na teritoriji grada Prokuplja, prikupljanje reciklažnog materijala. Cilj je bio razvijanje svesti o značaju reciklaže za očuvanje planete. U međuvremenu smo saznali da je maloj Lenki potrebna pomoć i rešili da sav novac od otkupa stakla uplatimo za njeno lečenje”, kaže Ivana Zlatković predavač u ovoj školi.

Po njenim rečima, ovu humanu zamisao pomogla je Srpska fabrika reciklaže sa kojom su postavili kontejnere za prikupljanje staklene ambalaže i u dvorištu njihove škole, kao i u dvorištima svih škola u Prokuplju.

“Postavljeno je ukupno 9 kontejnera, a sve škole su rado prihvatile učešće, obavestile svoje đake i u Poljoprivrednoj školi je već napunjen jedan kontejner, koji će biti  zamenjen praznim”, istakla je Zlatković koja predaje predmete iz uže oblasti biologije, botaniku, zoologiju i zaštitu životne sredine.

 

Lenka Ljubisavljević, za čije lečenje će novac od recikliranog stakla biti upotrebljen, rođena je u Prokuplju 19. novembra 2019. godine, a njene dijagnoze su skolioza kičmenog stuba, malformacija mozga i mikrocefalija.

Posle prvobitnog šoka roditelji su primetili  da se njihovo dete po mnogo čemu razlikuje od dijagnoza koje su joj dodeljene. Ona se raduje roditeljima i bratu, izgovara slogove, aktivno se igra igračkama i prati pogledom.

Po dobijanju dijagnoza sa njenih godinu dana, roditelji kreću sa iscrpnim vežbama. Tada Lenka nije mogla još uvek da sedi. Do danas, sa nepune dve i po godine, Lenka je postigla fenomenalne rezultate za njeno stanje. Ona sada sedi, puzi, diže se u visoko klečeći položaj i pruža korake pri pridržavanju. Uvedena joj je čvrsta hrana i javljaju se prvi znaci svesnosti. Na žalost, mikrocefalija preti da poništi postignute rezultate te je neophodna konstantna stimulacija razvoja kroz defektološke i logopedske tretmane,  radne terapije, kao i kroz fizikalne vežbe i senzornu integraciju.

Sredstva su joj potrebna za lekove, suplemente, intenzivne fizikalne tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, logopedske i defektološke tretmane, oprema za vežbanje u kućnim uslovima, terapije matičnim ćelijama, tretmane kiseonikom u hiperbaričnoj komori, kao i za putne troškove.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x