Odvažni OZREN: Sa vrha Leskovik kao na dlanu planine u okolini Sokobanje

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
PLANINA OZREN: Miroslav Dokman

Planina Ozren pruža se između Aleksinca i Sokobanje, a oivičava dve kotline – Aleksinačku i Sokobanjsku. U odnosu na Sokobanju, nalazi se jugozapadno, a u odnosu na najbiližu planinu – Devicu, Ozren je južno, dve planine razdvojene su prevojem Vlasina.

Najviši vrh planine Ozren jeste Leskovik, koji je visok 1174 metara. Postoji više pravaca uspona na Leskovik – od sela Lipovac, od prevoja Vlasina, od Sokobanje…

„Fotografije koje objavljujemo čitaocima portala „Vidi Srbiju“ načinjene su na trasi uspona koja je najkraća, ali i najstrmija“, kaže Miroslav Dokman, poznati srpski planinar.

Od manastira Svetog Stefana u selu Lipovac, u opštini Aleksinac, do vrha Leskovik treba savladati 4 kilometra staze, a na stazi čak 800 metara visinske razlike. Uspon je neprestan, i može se reći da je naporan.

Naravno, pre uspona obavezno treba svratiti u manastir Svetog Stefana, koji je prvobitno izgrađen krajem 14.veka, a na značaju je dobio zahvaljujući despotu Stefanu Lazareviću, koji je dao da se manastir početkom 15.veka oslika. Staza dorbim delom ide kroz šumu.

Posle visine od 1000 metara, iz šume se izlazi na najstrmiju deonicu, koja je prekrivena sitnim kamenjem i siparom. Sa vrha Leskovik odlično se mogu videti planine u okolini Sokobanje, a veoma dobro i ostale planine na jugu Srbije.

[foogallery id=“2056″]

Planinarski klub „Železničar“ Aleksinac i Planinarsko društvo „Oštra čuka“ Sokobanja održavaju i obeležavaju staze na Ozren planini.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x