“Olimpijsko obrazovanje” u osnovnim školama od jeseni!

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Gospodin Branko Ružić, gospodin Božidar Maljković i strelac Damir Mikec, Foto: OKS
Podelite vest

Danas je u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar I“ na Novom Beogradu potpisan Memorandum o saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na osnovu kojeg se uvodi olimpijsko obrazovanje u osnovnim školama od jeseni!

Memorandum o saradnji potpisali su predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodin Branko Ružić.

Ovaj Memorandum o saradnji potpisan je u cilju zajedničkog sprovođenja programa „Olimpijskog obrazovanja“ za učenike osnovnih škola u Republici Srbiji. Prilikom svečanog potpisivanja, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodin Branko Ružić izrazio je zadovoljstvo je će na osnovu danas potpisanog Memoranduma učesnici osnovnih škola u Srbiji imati priliku da realizuju projekat „Olimpijskog obrazovanja“, čiji je cilj da ih dodatno edukuje o uzajamnom poštovanju i prijateljstvu u sportu.

„U našem obrazovno-vaspitnom sistemu već je istaknut značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a neizostvavni segment ovog predmeta je i olimpijsko obrazovanje. Tokom celog školovanja radi se na podizanju svesti o značaju sporta i važnosti zdravlja i zdravog načina života. Takođe je i Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine, školski sport izdvojila kao jedan od svojih strateških prioriteta“, rekao je ministar Ružić.

Branko Ružić i Božidar Maljković, Foto: OKS

Za Olimpijski komitet Srbije, ovaj čin ozvaničenja saradnje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavlja veliki korak u realizaciji višegodišnje ideje uvođenja Olimpijskog obrazovanja u nastavni program osnovnih škola u našoj zemlji. Tim povodom, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković je izjavio.

Kada sam došao na mesto predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, prezentovao sam plan i program rada, a jedan od glavnih ciljeva pored razvoja sporta je bio i razvoj olimpizma kroz programe olimpijskog obrazovanja. Veoma sam srećan što je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepoznalo značaj ovog projekta i što ćemo zajendičkim snagama u novoj školskoj godini kroz različite programe promovisati i širiti olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti koje su više nego ikada neophodne za izgradnju boljeg i humanijeg društva.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovao je i naš proslavljeni sportista, osvajač srebrne medalje sa Olimpijskih igara u Tokiju, strelac Damir Mikec. Kao sportista koji je poznat po tome što svaki dan živi u skladu sa olimpijskim vrednostima, Damir je imao poruku za najmlađe: „Sport nas uči pravim vrednostima, da poštujemo jedni druge, da igramo fer, da vodimo zdrav život, da uživamo u onome što radimo i da budemo najbolja verzija sebe. Prijateljstvo, poštovanje i izuzetnost su vrednosti koje treba svaki pojedinac da usvoji i da živi u skladu sa njima.“

Olimpijska tribina, Foto: OKS

Nakon potpisivanja Memoranduma, organizovana je radionica „Olimpijska priča“ za učenike nižih razreda OS „Kralj Aleksandar I“, dok su učenici starijih razreda učestvovali na „Olimpijskoj tribini“. Gost na „Olimpijskoj tribini“ bio je upravo Damir Mikec. Kroz ove dve radionice, učesnici su imali prilike da se bliže upoznaju sa programom olimpijskog obrazovanja.

Primarni ciljevi olimpijskog obrazovanja su formiranje moralnog karaktera, uzajamno poštovanje koje podrazumeva fer-plej i nediskriminaciju po bilo kojoj osnovi, poezija, muzika i umetnost povezane sa sportom, održivost i zaštita životne sredine, fizička aktivnost i promocija zdravog načina života.

➡️ Олимпијско образовање важан је део физичког и здравственог васпитања. Драго ми је што ће ученици, захваљујући овом пројекту и сарадњи са @OKSrbije у школама додатно учити о узајамном поштовању и пријатељству у спорту, рекао је министар @brankoruzicsps #mpntr @MaljkovicB pic.twitter.com/9jxdjUt8oZ

— Министарство просвете, науке и технолошког развоја (@MPNTR) June 8, 2022

Program „Olimpijsko obrazovanje“ će se realizovati za tri starosna uzrasta počev od školske 2022/2023. godine uz pomoć osnovnog priručnika, praktičnog vodiča, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu virtuelni olimpijski muzej i mobilna aplikacija „TreninGO“ olimpijskog komiteta Srbije. Planirano je da program traje zaključno sa školskom 2024/2025. godinom.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x