Dokumentarni film „To je Toma“ o legendi narodne muzike premijerno u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Sedmo izdanje festivala muzičkog dokumentranog filma Dok’n’Ritam održaće se prema najavama organizatora u Domu kulture Studentski Grad, u terminu od 14. do 17. juna u Beogradu. Ove godine prvi put takmičarski program donosi filmove iz celog sveta. Ipak, prema najavama, specijalne projekcije imaće dva dokumentarca. Jedan je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu, a drugi, dokumentarac o još jednom južnjaku Šabanu Bajramoviću.

Posle velikog uspeha igranog filma “Toma”, biće zanimljivo pogledati dokumentarni prikaz života ovog velikog umetnika, istaknuto je u najavi festivala. I producent Oliver Paunović poziva Beograđane da dođu na premijeru

Oliver Paunović, producent

„Postoji li neko da nije čuo za legendu narodne muzike i kralja boemstva Tomu Zdravkovića? Bar jedna njegova pesma nam je omiljena, bar uz jednu smo zaplakali ili se naježili. Iskrena emocija je ono što je ove pesme učinilo večnim! Ako volite Tomu i njegove pesme obavezno dodjite na Beogradsku premijera dokumentarnog filma “To je Toma” u velikoj sali Doma kulture Studenski grad na Novom Beogradu ( Bulevar Zorana Đinđića 179. ) Četvrtak 16.06. od 20h. Ulaz slobodan.”, rekao je Paunović.

Dokumentarac obiluje mnogim ekskluzivnim i nikad viđenim fotografijama, audio i video snimcima iz decenijske karijere Tome Zdravkovića. Ovaj čuveni srpski muzičar predstavljen je kroz lineralnu dokumentarnu priču.  Kroz ovaj film gledaoci će da se podsete, a mlađi da se upoznaju sa biografijom i karijerom ovog velikog umetnika, s obzirom da svi poznaju njegovo stvaralaštvo ali ne i njega samog kao čoveka, njegov karakter, senzibilitet i ishodišta iz kojih su te pesme nastajale.

 

Film je snimljen na više lokacija, u Crnoj Gori, a nastavljeno u Beogradu, Tetovu, Leskovcu,  Nišu, Pečenjevcu i Aleksincu. U filmu o Tomi govore: Gordana Zdravković, Tomina supruga, Zoran Kalezić, Tanja Bošković, Danica Maksimović, Rade Brajović, Hasan Dudić, Nikola Idžan. Nove detalje iz Tominog života i stvaralaštvu u filmu govori i Nikola Kankaraš, koji godinama unazad skuplja materjal i piše knjigu o legendarnom pesniku i pevaču, ali i njegov dugogodišnji menadžer, ili kako on voli da kaže „i tata i mama“ – Sadik Pašić iz Sarajeva.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x