Opera Srpskog narodnog pozorišta prvi put na festivalu Ohridsko leto

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube TVKopernikus printscreen
Podelite vest

Orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada, uz sopran Mariju Jelić, nastupiće 19. jula na prestižnom 62. makedonskom festivalu “Ohridsko leto”, saopšteno je danas.

Prvim nastupom Opere SNP-a na tom festivalu dirigovaće maestro Luis Gorelik iz Argentine, a solistkinja Marija Jelić ističe da joj je velko zadovoljstvo što ima priliku da nakon dve godine, kada je pevala na otvaranju festivala, ponovo nastupi na “Ohridskom letu”.

“Izvešću ciklus pesama Bendžamina Britna ‘Les Illuminations’ koji je jako zahtevan tehnički i interpretativno i do sad nije izvodjen na festivalu. Pesme su veoma kontrastne ali pre svega emotivne i prate osećanja francuskog pesnika Artura Rimboda”, kazala je Jelić.

Kako nijedan ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta nije ranije nastupao na “Ohridskom letu”, upravnik SNP-a Aleksandar Stankov ističe da će to biti “svojevrsni doživljaj za publiku tog festivala”.

“Ovo gostovanje pokazuje kvalitet operskih celina u SNP-u, jer samo izvodjenje dela, koje će se naći na programu, zahteva izuzetnu muzičku pripremljenost svih izvodjača, a publika će ovom prilikom uživati u koncertu gudačkog kamernog orkestra Opere SNP-a sa sopranom Marijom Jelić”, rekao je Stankov.

Marija Jelić jedna od najistaknutijih srpskih operskih zvezda, a u prethodnoj godini nastupala je sa Plasidom Domingom, Elinom Garančom, Hozeom Kurom, održala je solistički koncert u Karnegi holu, debitovala je sa ulogom Aide u Srpskom narodnom pozorištu.

Dirigent Luis Gorelik bio je šef-dirigenta Filhamonijskog orkestra Mendoze, stalni dirigent simfonijskog orkestra u Haifi u Izraleu, nakon čega je pozvan da diriguje Izraelskom filharmonijom.

Bio je šef-dirigent Kamernog orkestra “Ašdod”, Simfonijskog orkestra u Konsepsionu u Čileu, Simfonijskog orkestra u Salti, potom šef-dirigent Argentinskog nacionalnog orkestra do 2018, a trenutno je, već 13. sezonu, muzički direktor Simfonijskog orkestra “Entre Rios”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x