„Oplenačka berba“ veoma važna za promociju vinskog turizma

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vlada RS
Podelite vest

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas, na otvaranju 59. Oplenačke berbe u Topoli, da je  ovo jedna od pet najznačajnijih i najposećenijih manifestacija u Srbiji, koja je veoma važna za promociju vinskog turizma.

Matić je izrazila uverenje da bi se, uz odgovarajuću podršku i snažno profilisanje, posete ovdašnjim vinarijama povećale, a da bi sama Topola mogla da postane poput najpoznatijih svetskih vinskih regija u Francuskoj i Italiji.

Upravo Topolu vidimo kao jednu od važnih destinacija na „Vinskim putevima Otvorenog Balkana“. Vinarstvo i vinogradarstvo, bogata istorija, dragocena kulturna baština i tradicionalna gostoljubivost, učiniće Topolu i ceo ovaj kraj nezaobilaznom destinacijom na svetskoj turističkoj mapi vina, poručila je ministarka.

Ona je navela da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, prepoznavši potencijal te manifestacije, u periodu od 2015. do 2022. godine odobrilo 10.700.000 dinara bespovratnih sredstava za projekat „Oplenačka berba“ i uložilo 21 milion dinara u izgradnju Vizitorskog centra.

Oplenačka berba“, svetkovina u čast vina i grožđa, održava se od vremena kneza Aleksandra. Od 1962. godine prati je trodnevna kulturno-turistička manifestacija „Sabor narodnog stvaralaštva“, čiji je cilj očuvanje izvornog narodnog stvaralaštva i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x