Opozicija: Budžet Novog Sada biće oštećen za više stotina miliona evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

Zbog izmena i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, koje je Vlada Srbije usvojila 4. maja, “ljudi bliski vladajućem režimu” imaće šansu da se još više “obogate na račun građana”, upozorili su danas predstavnici više opozicionih partija u Novom Sadu.

Na konferenciji za novinare koju su organizovale Stranke slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Akcije progresivne Vojvodine i Pokret za preokret, istaknuto je da će pomenutim izmenana zakona biti omogućen prenos vlasništva građevinskog zemljišta sa prava korišćenja na pravo svojine bez plaćanja naknade za konverziju prava, koja je važan prihod lokalnih samouprava.

U konkretnom primeru četiri fabrike u nekadašnjoj industrijskoj zoni na Futoškom putu – Jugoalat, Jugodent, Grafika i Novitet, ukoliko izmene Zakona budu usvojene, na tom prostoru ukupne površine 5,5 hektara nići će višespratnice sa više hiljada stanova, a čista zarada od prodaje tih stanova otići će vlasnicima zemljišta.

“Grad Novi Sad će, samo za ove četiri parcele (računajući trenutni iznos naknade od 25.000 dinara po kvadratnom metru za prvu zonu) biti uskraćen za prihode od najmanje 12 miliona evra, a za toliko će biti uvećan profit vlasnika građevinskog zemljišta”, istaknuto je na konferenciji za novinare ispred tih fabrika.

Dodaje se da će, ukoliko se ta računica primeni na druge slične lokacije u gradu, Novi Sad biti uskraćen za prihode od više stotina miliona evra.

Zamereno je i gradonačelniku Milanu Đuriću što nije našao za shodno da se obrati građanima i objasni kako će ovaj manjak prihoda nadomestiti.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x