Orbović: Nije postignut dogovor oko povećanja minimalca, pregovori se nastavljaju 7. septembra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

 Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je danas da na Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta (SES) nije postignut dogovor oko visine minimalne zarade, a da je za 7. septembar zakazana sednica tog tela na kojoj će se o tome razgovarati.

“Na jučerašnjoj sednici Kolegijuma SES-a jeste razgovarano o povećanju minimalca, ali nije doneta nikakva odluka jer to telo i nema ovlašćenja za donošenje odluka, već je samo utvrđen datum sednice SES-a za 7. septembar na kojoj će se o tome razgovarati”, rekao je Orbović za Betu.

Pojedini mediji preneli su juče da je na Kolegijumu SES-a postignut dogovor oko visine povećanja minimalca za 2024. godinu.

Orbović je rekao da u razgovoru na Kolegijumu predstavnici države, koje je predvodio ministar finansija Siniša Mali, nisu popuštali zahtevima sindikata da se minimalac poveća i za ovu godinu, a da se za narednu njegova vrednost izjednači sa vrednošću minimalne potrošačke korpe koja je, prema poslednjim podacima za maj, iznosila oko 52.000 dinara.

“Država nije popuštala našim zahtevima, a mi nismo odsustali od naših stavova”, rekao je Orbović.

Na poslednjim pregovorima, 25. avgusta, Ministarstvo finansija odbilo je da poveća minimalnu zaradu za ovu godinu, koja bi se računala od septembra i predložilo da se minimalac u narednoj godini poveća za 17,8 odsto, na 47.154 dinara.

Odluka o visini povećanja minimalne zarade, prema Zakonu o radu mora biti doneta do 15. septembra, a ako se ne postigne saglasnost između socijalnih partnera države, poslodavaca i reperezentativnih sindikata, konačnu odluku donosi država.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x