Otvaranje izložbe škole klasičnih grafičkih tehnika Orfelin  

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: promo Etnografski muzej
Podelite vest

U Manakovoj kući pri Etnografskom muzeju, u utorak, 12. septembra sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba radova polaznika škole klasičnih grafičkih tehnika Orfelin.

Škola klasičnih grafičkih tehnika originalne ručne štampe Orfelin osnovana je 2008. godine. Potom se priključila programu Etnografskog muzeja i umetničko-zanatskim radionicama Manakove kuće. Osnivači škole su akademski slikar, Nataša Brkić i redovan profesor grafike na FPU, Gordana Petrović.

U školi Orfelin polaznici izučavaju klasične grafičke tehnike: linorez, linogravuru, akvatintu, bakropis, suvu iglu, meku prevlaku, rezervaž, i otiskuju grafike na  ručnoj presi,povezujući tradiciju, individualnost i talenat.

Neguje se originalna ručna štampa, sa svim njenim osobenostima – nepromeljivošću, neprolaznošću i direktnim kontaktom ruku sa podlogom, alatom, bojom, papirom i presom. Poštuju se etički standardi grafičarske profesije kojima se štiti originalnost i odvaja od falsifikata i od industrijskog umnožavanja, ističu u Etnografskom muzeju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x