OTVARANJE SKIJAŠKE SEZONE na Staroj planini

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SP RESORT
Podelite vest

Počinje skijaška sezona na Staroj lepotici, saopštilo je Javno preduzeće Skijališta Srbije. Skijašima će i ove sezone na raspolaganju biti više od 13 kilometara belih staza. Ski karta uvek košta manje nego na Kopaoniku, nekada i upola jeftinije. Prvi dan skijanja na Straroj neće biti besplatan kao što je to bila praksa ranijih godina.

U ski centru “Stara planina u fukciji će biti prva srpska gondola Jabučko ravnište i pripadajuće staze 7, 7a i 7b kao i dečiji park sa pokretnom trakom za obuku početnika.

“Svake noći, 4 tabača  radi kako bi omogućili optimalne skijaške uslove za sledeći dan. Želimo da svakodnevno pružimo najbolje skijaške uslove. Molimo za vaše razumevanje prilikom novonapadalog snega, jer nije uvek moguće istovremeno pripremiti sve staze – čak i kad specijalna mehanizacija za održavanje staza radi punim kapacitetom. Napominjemo, prilikom novonapadalog snega nema garancije da će staze biti vrhunski pripremljene,  jer postoji mogućnost da se novonapadali sneg neće dobro spojiti sa postojećom podlogom”, kažu u Skijalištima Srbije.

Kakvo je stanje na stazama uživo možete da pratite i preko WEB kamera Skijališta Srbije.

“Ova godina je bila rekordna za Staru Planinu po mnogo čemu, pre svega finansijama i broju gostiju iako nismo radili tokom vanrednog stanja.  Zabeležili smo dobre cifre u teškim momentima za ceo svet, naravno i za domaći turizam”, kaže v.d. direktora JP Stara planina, Goran Karadžić.

Foto: SP RESORT

Prema rečima v.d. direktora JP Stara planina Gorana Karadžića još puno toga se planira na Staroj lepotici ili kako on sam voli da nazove Staru planinu – Krov Srbije.

“U toku ove godine, nadam se, pokrenućemo nove projekte a sve u skladu sa svim relevantnim ustanovima. Najpre je izazov vodosnabdevanje za buduće objekte, ali treba da se poboljša i snabdevanje strujom, odnosno da se obezbedi da struja dolazi i drugim dalekovodima”, kaže naš Karadžić.

Fokus je trenutno na zimskoj sezoni koja je u toku i od koje očekujemo odlične rezultate na kraju, a to je april.

“Trudimo se da obezbedimo najbolje našim gostima. Verujem da da će do aprila da bude produžena zimska sezona. Poštujemo sve mere i nove smo doneli u razgovorima sa kriznim štabom, kao i predstavnimca vlade i turističke privrede”, najavljuje Karadžić.

RESORT Stara planina već od 02. januara, pored ostalih epidemioloških mera, od svih gostiju starijih od 15 godina zahteva da prilikom prijave u hotel imaju neki od:

– negativan RT – PCR test na prisustvo virusa SARS- COV- 2, ne stariji od 48 časova, ili
– negativan antigenski test, takođe, ne stariji od 48 časova, ili
– pozitivan serološki test na antitetala.

Javno preduzeće Stara Planina i SP RESORT u saradnji sa zdravstvenim centrom Knjaževca će svim gostima omogućiti testiranje i u hotelu Stara Planina antigenskim testom. Cena testa je 1.200 dinara a očekivano vreme čekanja na rezultat do 20 minuta.

“Trenutno imamo odličnu popunjenost u hotelu. Situacija je diktirala tempo dešavanja. Dešavalo se da ljudi pomeraju rezervacije na primer sa 2. na 9. januar upravo u želji da uhvate početak rada skijališta, jer to naši gosti najviše vole, da skijaju sa decom. Mi smo i tokom leta imali dobru popunjenost kapaciteta a već u toku zime smo standardno popunjeni, zbog čega smo i veoma zadovoljni”, kaže za Vidi Srbiju Marija Minić, šef recepcije Hotela Stara planina.

Foto: SP RESORT

Privatni smeštajni kapaciteti u obližnjim selima već su polovično popunjeni. Sa početkom rada skijališta očekuje se veći broj gostiju a meštani sela Crni kao već su spremni.

“Cene smeštaja su standardne kao ranijih godina. Postoji interesovanje uglavnom Nišlija, u sve većem broju dolaze nam gosti iz glavnog grada a očekujemo i komšije iz Bugarske. Cena noćenja je oko 10 evra, ali neki meštani raspoloženi su da daju krevet i za manje novaca”, kaže za Vidi Srbiju Miodrag iz sela Crni kao.

Skijaški centar “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i “Markova livada”. Skijalište “Babin zub” poseduje četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift ”sidro” “Sunčana dolina” kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom  “Markova livada”.

 

 

 

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x