Otvaranje Spomen-sobe arhitekte Aleksandra Medvedeva

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Screenshot FB Društvo arhitekata Niša
Podelite vest

Poznati ruski ali i niški arhitekta Aleksandar Medvedev (1900-1984) dobiće Spomen-sobu i to u okviru budućeg Muzeja arhitekture Niša u prostorijama Društva arhitekata Niša.

Autori postavke su Mr M. A. Medvedev i Z. Čemerikić. Svečano otvaranje zakazano je za 29. decembar u 13 sati. Otvaranje spomen sobe najavljeno je još septembra kada je urađen mural u Medvedevoj ulici u Nišu, o čemu su Niške Vesti pisale.

Aleksandar Medvedev je živeo i radio u Nišu od 1935. godine do smrti 1984. godine. Ogroman broj značajnih objekata u Nišu je po njegovim projektima. U periodu od 1935. do kraja 60-tih godina upravo ta zdanja predstavljaju značajnu zaštićenu graditeljsku baštinu. Medvedev je projektovao mnoge kultne građevine u Nišu, uključujući zgradu Tehničke škole u kojoj je predavao. Arhitekta Medvedev je takođe osnovao i vodio gradski projektantski biro „Niš Projekt“.

Arhitekta Medvedev je do 1941. godine projektovao oko 60 stambenih i javnih objekata, među kojima je Berza rada, građena 1937. godine i zgrada Doma šegrtske omladine podignuta 1940. godine, današnja Skupština Grada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x