Otvoren 46. Međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Tomislav Momirović,
Podelite vest

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 46. Međunarodni sajam građevinarstva SEEBBE, pod motom “Budućnost u izgradnji”, na kome će se do 30. aprila predstaviti izlagači iz 23 države.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović poručio je na otvaranju da je ova manifestacija najbolji pokazatelj ekonomskog napretka i razvoja Srbije.

“Iza nas su dve teške godine, tokom kojih je građevinarstvo u Srbiji pokazalo da je sposobno da izdrži izazove i da zadrži visok stepen efikasnosti rada i ono što je najvažnije – da obezbedi stalan priliv investicija. Sada gledamo u budućnost i postavljamo osnove za dalji nastavak ovog istorijskog talasa investicija u srpski građevinski sektor”, izjavio je on.

Podsetio je da je brzu prugu Beograd – Novi Sad gradilo oko 150 firmi, od čega je oko 80 odsto odnosno oko 120 angažovanih firmi bilo iz Srbije, kao i da je oko 10.0000 domaćih radnika bilo angažovano na tom projektu.

Momirović je istakao da Vlada Srbije nastavlja investicioni ciklus u velike infrastrukturne projekte – od nastavka gradnje brze pruge ka Budimpešti i rekonstrukciji pruge od Beograda do Niša, preko izgradnje autoputeva širom Srbije, pa do podizanja kapaciteta lučke infrastrukture.

“Naš plan je i da u okviru Projekata izgradnje komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog čvrstog otpada u Republici Srbiji u sledećih pet godina izgradimo 7.000 kilometara kanalizicione mreže i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda”, istakao je ministar.

Na ovaj način, kako je naglasio, rešiće se problem sa kojim se suočava oko tri miliona stanovnika i obezbediti uslovi da do 2027. godine 80 odsto domaćinstava u Srbiju bude priključeno na kanalizacionu mrežu.

Ambasador Holandije u Srbiji Jost Reinćes  najavio je u maju pokretanje projekta “Zeleni gradovi u Srbiji”.

Objasnio je da će, pored ostalog, predstavnici lokalnih samouprava i urbanisti, kao i predstavnici privatnog sektora, otputovati u Holandiju kako bi na tamošnjim primerima videli kako mesta u Srbiji mogu biti zelenija.

Reinćes je naveo da su građevinari u Holandiji ozeleneli zidove i krovove zbog najvećeg izazova 21. veka, a to su klimatske promene.

Prema njegovim rečima, ti izazovi sa kojima se suočava čovečanstvo i moraju se rešavati i novim građevinskim materijalima i održivošću izgrađenog prostora, zbog čega, naglasio je, ozeljenjavanje zaslužuje posebno mesto u svim novim projerktima, ali i u projektima rekonstrukcije.

“Koristi koje će imati od ozelenjavanja gradova osetiće se i na zdravlje i na opštu dobrobit, smanjiće se temperatura u gradovima, poboljšaće se kvalitet vazduha i biološka raznolikost, čak će i vrednost nekretnina porasti”, rekao je ambasador Holandije.

Sajam građevinarstva u Beogrdu, kao specijalizovana međunarodna manifestacija obuhvata najrazličitije segmente građevinske industrije, istraživanje i projektovanje, izgradnju i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji.

Posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa najsavremenijim materijalima, uređajima i alatima koji se upotrebljavaju u građevinarstvu, kao i novim tehnologijama i materijalima koje se koriste u izolaciji od buke i vlage.

Na sajmu će biti predstavljene nacionalne izložbe Češke, Turske, Holandije, Austrije i prvi put Indije, a očekuje se i veći broj izlagača iz Poljske, kao i kompanija koje će izlagati organizovano preko privrednih komora Republike Srpske i Tuzle.

Kao prateća manifestacija Sajma građevinarstva na Beogradskom sajmu se održava i Sajam kamena i prateće industrije.

Sajam je namenjen pre svega stručnoj publici, ali će i drugi posetioci moći na jednom mestu da saznaju više o izgradnji porodičnih ili poslovnih objekata.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x