Otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Beogradski sajam printscreen
Podelite vest

Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 66. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najstarija i najpoznatija regionalna tehničko-tehnološka sajamska manifestacija, a trajaće do 24. maja

Sajam tehnike održava se pod sloganom “Inspirišemo razvoj” u sedam hala Beogradskog sajma, na više od 15.000 kvadrata izlagačkog prostora, a okupio je oko 600 domaćih i stranih izlagača i drugih učesnika iz tridesetak zemalja sa četiri kontinenta. Pored pojedinačnih, organizovani su grupni nastupi Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Кine, Republike Srpske (BiH).

Počasni gost Sajma nauke je Кina sa 22 institucije i kompanije koje predstavljaju nove tehnologije i inovacije iz kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automotivnih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije.

Radno vreme Sajma Tehnike je od 10 do 18 časova.

Sajam je otvorila predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić koja je rekla da je Srbija lider u regionu u oblasti inovacija, digitalizacije, IT, veštačke inteligencije, “što je zasluga Vlade koja je obezbedila uslove i naučnu infrastrukturu”.

Navela je da u Srbiji postoje četiri naučno-tehnološka parka i da će ih uskoro biti sedam. Investicije u takve tehnološke centre po rečima Brnabić se višestruko isplate, jer je ulaganje u nauku i ljude ulaganje u budućnost.

“Izgradnja Bio 4 kampusa u Beogradu će na najbolji način povezati nauku i privredu, a ljudi koji budu radili u tom centru će svojom pameću i inovativnošću izmeniti našu stvarnost”, rekla je Brnabić.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da je Sajam tehnike jedinstvena prilika da Srbija predstavi svoja najnovija dostignuća, inovacije koje vode kao održivoj budućnosti.

“Na postavaci Vlade Srbije u okviru Sajama tehnike pod nazivom ‘Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve – zakorači u održivu budućnost’ građani će moći će da vide nove tehnologije i inovativne proizvode, da razgovaraju sa naučnicima i inovatorima i vide primenu nauke u svakodnevnom životu”, rekla je ona .

Istakla je da Srbija ima bogatu tradiciju i bogatu istoriju nauke i tehnologije, a kvalifikovana radna snaga i talentovani pojedinci doprinose tome da postane centar za inovacije, kreacije i za nastanka novih tehnologija.

Zamenik ministra nauke i tehnologije NKine Čen Đačang rekao je da bez inovacija nema industrijskog razvoja i da nauka i inovacije utiču na živote ljude i određuju budućnost država. Ukazao je da je čovečanstvo pred ogromnim izazovima koji se mogu prevazići samo saradnjom država i uz pomoć nauke.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x