Zajednički granični prelaz Ljubovija (Novi most) – Bratunac (Novi most) je prvi zajednički granični prelaz između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Otvoren most „Bratoljub“ i granični prelaz

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Vlada Republike Srbije
Podelite vest

Izaslanik predsednika Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandar Vulin i ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara BiH Vojin Mitrović svečano su danas otvorili most „Bratoljub“ na Drini između Bratunca i Ljubovije, zajednički granični prelaz i carinski terminal između dve države.

Vulin je istakao da je Drina granica onoliko koliko mi to hoćemo, naglasivši da je ovo srećan dan za građane Srbije i RS jer nam daje priliku da budemo bliži jedni drugima i pokažemo da između braće ne može i ne sme biti granica.

On je naglasio da Srbija i Republika Srpska žele mir i prosperitet, poručivši da će, dok god je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Republika Srpska biti čuvana, branjena i pomagana. Ministar je ponovio da Srbija, u skladu sa svojim obavezama i međunarodnim pravom, poštuje suverenitet BiH, ali isto tako, RS doživljava kao svoj spoljnopolitički prioritet.

Mi Bosnu i Hercegovinu poštujemo, ali Republiku Srpsku iskreno volimo i učinićemo sve da bude sigurna, zaštićena i uspešna, rekao je Vulin i dodao da će Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, učiniti sve da se taj dokument zaista sačuva i sprovodi.

Mitrović je rekao da mu je čast što u ime Saveta ministara BiH prisustvuje ovom događaju, koji obe strane čekaju 15 godina od ideje do realizacije i šest godina od početka radova na izgradnji mosta, čiji naziv ima simboliku jer se sastoji od početnih slova opština sa dve strane Drine, Bratunca i Ljubovije.

On je izrazio zahvalnost Srbiji na finansiranju izgradnje pomenutog mosta, čija je vrednost približno 499 miliona dinara, podsetivši na to da je izgradnja počela 2015. godine a da je završena 2017. godine, pri čemu je 2019. godine novi Savet ministara BiH obezbedio sredstva koja su bila neophodna da se izgradi zajednički granični prelaz.

Ovaj most spaja dve obale, dve države, dva naroda, Srbiju sa Republikom Srpskom, a onda i Bosnom i Hercegovinom. Spaja dva regiona i ekonomije, jer mostovi, pored toga što spajaju ljude, omogućavaju i povezivanje infrastrukture i razvoj ekonomija, rekao je ministar.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je ovo veliki dan za RS i Srbiju, navodeći da je ovo prvi zajednički granični prelaz i da bi po uzoru na njega u budućnosti trebalo da gradimo prelaze koji će biti na jednom mestu kako bi olakšali procedure za sve one koji ih koriste.

On je ocenio da ovaj prelaz treba da omogući prosperitet ljudi koji žive i sa jedne i sa druge strane Drine, istakavši da je to bila vizija kada se odlučilo da se krene u izgradnju ovog prelaza i mosta.

Zajednički granični prelaz Ljubovija (Novi most) – Bratunac (Novi most) je prvi zajednički granični prelaz između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Srbija je finansirala izgradnju mosta „Bratoljub“, koji je dug 227 metara, a širok 14 metara i sadrži po jednu traku u svakom smeru, pešačke i biciklističke staze u oba pravca. Bosna i Hercegovina finansirala je izgradnju zajedničkog graničnog prelaza, koji se nalazi na njenoj teritoriji.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x