Otvoren Nacionalni centar za podršku obolelim od raka dojke i grlića materice, prvi u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/marijana1
Podelite vest

Prvi Nacionalni centar za podršku i edukaciju obolelim od raka dojke i raka grlića materice otvoren je danas u Beogradu u prostorijama Doma zdravlja Stari grad na Topličinom Vencu, uoči obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka.

Centar je, kako je rečeno na konferenciji za novinare, rezultat dugogodišnjeg rada i posvećenosti Ženskog centra “Milica” i podrške zdravstvenih profesionalaca, institucija i društveno odgovornih kompanija, pojedinaca “koji su imali sluha da prepoznaju projekat posvećen ženama koje prolaze težak put do izlečenja”.

Predsednica Ženskog centra “Milica” Vesna Bondžić istakla je da je Nacionalni centar “kruna trinaestogodišnjeg kontinuiranog rada ovog udruženja”.

“Tokom svih ovih godina edukovali smo se i napredovali, boreći se da kvalitet naših usluga prema korisnicama bude bolji i profesionalniji. Poseban akcenat u našem radu stavili smo na zastupanje potreba pacijentkinja i razvijanje partnerstva sa stručnjacima. Naš konsultativni tim čini 13 eksperata iz oblasti onkologije, koji su velika podrška našem radu i inicijativama”, rekla je Bondžić.

Takođe, navela je da podršku inicijativama Centra i veliku ulogu u edukaciji imaju i članovi Udruženja medikalnih onkologa Srbije (UMOS).

“Osim pacijentkinjama i članovima njihovih porodica, ovaj Centar će biti i velika podrška zdravstvenom sistemu koji veoma često ne može da odgovori na pravi način potrebama onkoloških pacijenata u vezi sa informisanjem i podrškom kroz proces lečenja”, rekla je ona.

Bondžić je naglasila da je za održivost Nacionalnog centra izuzetno važna podrška predstavnika državnih institucija, koja svakako postoji, ali se u narednom periodu treba razvijati u partnerski odnos u cilju unapređenja kvaliteta lečenja i života onkoloških pacijenata.

Pomoćnik ministara zdravlja Srbije Mirsad Đerlek rekao je da će Ministarstvo morati da bude mnogo “agresivnije” kada je u pitanju prevencija raka dojke i grlića materice.

“Planiramo da pravimo kampanju vakcinacije HPV vakcinom. Pozivam žene da se javljaju na preventive ginekološke preglede, a jedan od osnovnih ciljeva će biti da se priđe stanovništvu kada je ova tema u pitanju”, rekao je on.

Istakao je da je statistika pokazala da je veći broj preventivnih pregleda pokretnim mamografom pa će biti nabavljeno više tih aparata.

Prva faza rada Nacionalnog centra koja započinje danas, a odnosi se na pružanje iskustvene pomoći i podrške putem besplatne telefonske linije 0800 40 40 40 i lično u centru od strane edukovanih iskustvenih konsultatorki, žena koje su završile svoje lečenje i edukaciju iz oblasti onkologije od strane stručnjaka, članova UMOS-a.

Žene koje će raditi sa ženama i članovima njihove porodica, prošle su i obuku iz oblasti komunikologije i rad sa psihoterapeutima kako bi što kvalitetnije pružile podršku novoobolelima i članovima njihovih porodica dok prolaze kroz proces lečenja.

Pored besplatne telefonske podrške, radnim danom od 10 do 14 časova, moći će i lično da se dođe u centar.

Zakazivanje dolaska u centar odvijaće se kroz komunikaciju sa lekarima Doma zdravlja Stari grad i na telefon 0606612672, kako bi se očuvala privatnost žena i članova porodica kojima je podrška potrebna.

Na zaštiti osetljivih podataka pacijentkinja radilo se u saradnji sa advokatskom kancelarijom specijaliziranom za tu vrstu delatnosti, tako da će centar biti pod njenim mentorstvom sve vreme trajanja edukacija.

Ženski centar Milica ima potpisan Memorandum o saradnji i sa preventivnim centrom Doma zdravlja Stari grad sa kojim će sprovoditi i edukacije o važnosti redovnih pregleda i obuke samopregleda.

Očekuje se da se ovaj projekat, kao primer dobre prakse i saradnje, implementira i u drugim mestima, medju kojima su Subotica, Vranje, Arilje, Vrnjačka Banja i Kragujevac.

Preduslov za tako nešto jeste, prema rečima Bondžić, edukacija i zato je naredna faza rada Nacionalnog centra formiranje Akademije za iskustvene konsultantske i terenske saradnike kroz koju će proći članice udruženja iz tih gradova.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x