Otvoren VIVA filmski festival, film “To je Toma” oduševio Sarajlije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto. Srbija Vesti
Podelite vest

U Sarajevu je sinoć u sali Kinoteke svečano otvoren 8. VIVA filmski festival dokumentarnog i kratkog filma. Čast da otvori festival imao je dugometražni dokumentarni film “To je Toma” producenta iz Niša, Olivera Paunovića, u režiiji Vladimira Ristića.

 

 

 

Prepuna sala Kinoteke na projekciji filma “To je Toma” i zadvoljstvo producenta filma Olivera Paunovića što je baš njegov film otvorio ovogodišnje osmo izdanje VIVA filmskog festivala. Mnogobrojne novinarske ekipe, filmski  i TV radnici, kao i ljubitelji dokumentarnog filma dugačkim aplauzom pozdravili su ostvarenje koje je došlo iz grada na Nišavi.

“Drago mi je što sam večeras sa vama u Sarajevu, što ovaj festival postoji i čestitam Ratku (Orozoviću), jer organizovati festivale dokumentarnog filma nije ni malo lako. Ja radim dokumentarne festivale u Nišu i znam kako sve funkcioniše. Danas smo i na televeziji Ratko i ja rekli – u dokumentarcima je istina i dobro je da ovakvi filmovi vraćaju publiku u bioskopske sale. Večeras ovde u Sarajevu puna sala, pre neki dan u Novom Pazaru, takođe. U nedelju će moj film biti prikazan u Čikagu, a onda dalje nastavlja svoj filmski život. Svaki dokumentarni film je jedna priča, ovaj je o velikanu narodne muzike, Tomi Zdarvkoviću. Uradili smo i film o Zoranu Radmiloviću, još jednoj legendi i nadam se da će i taj  film jednog dana videti publika u Sarajevu. O svim legendama treba da postoje filmovi koji su urađeni na drugačiji način. Gledali smo fantastičnog “Tomu” Dragana Bjelogrlića, u ovom našem ostvarenju Toma je prikazan iz vizure ljude koji su ga dobro poznavali”, istakao je producent Oliver Paunović koji je prisustvovao otvaranju VIVA filmskog festivala i projekciji u Sarajevu.

 

Foto: Ratko Orozović i Oliver Paunović, gostovanje na državnoj TV BIH

Osnivač i direktor Viva filmskog festivala je Ratko Orozović televizijski, pozorišni i filmski reditelj i scenarista, režirao je dva igrana filma, oba u Sarajevu. “Vanbračna putovanja” (1987), koji je naredne godine bio među četiri najgledanija filma u ex-Jugoslaviji i videlo ga je preko milion gledalaca.  Kao nastavak je snimio svoj drugi film “Bračna putovanja” (1991), koji je jedan od poslednjih filmova snimljenih u Sarajevu pre izbijanja rata. Dobio je 22 međunarodna i 12 domaćih priznanja za filmsko, književno i umetničko stvaralaštvo. Viva film Festival – festival dokumentarnog i kratkog filma, osnovao je 2015. godine, a održava u Sarajevu i paralelno u 19 gradova BiH.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x