Otvoreni Balkan: Vučić, Rama i Zaev sledeće nedelje u Tirani

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Predsedništvo/ Dimitrije Goll
Podelite vest

Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, članica regionalne inicijative Otvoreni Balkan (Open Balkan), održaće dvodnevni sastanak sledeće nedelje u Tirani. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, razgovaraće 20. i 21. decembra, saopštio je kabinet predsednika Srbije.

Poslednji sastanak lidera inicijative održan je 4. novembra u Beogradu, kada je najavljeno da bi na sastanku u Tirani mogao da bude potpisan Memorandum o razumevanju o radnim dozvolama. Memorandum bi omogućio da radne dozvole izdate u nekoj od tri zemlje važe u sve tri članice inicijative Otvoreni Balkan.

Regionalna inicijativa, ranije poznata kao mini-Šengen, promenila je ime u Otvoreni Balkan krajem jula, na sastanku Rame, Zaeva i Vučića u Skoplju.

Tada je dogovoreno da od 1. januara 2023. godine budu ukinute granične kontrole izmedju Srbije, Severne Makedonije i Albanije i potpisana su tri dokumenta, o olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, o slobodnom pristupu tržištu rada i o saradnji u zaštiti od katastrofa.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x