Ovde se sreću razne zverke, zečevi, srne, čak i lisica. Selo Branešci, široko prostranstvo

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Podelite vest

Branešci su pitomo i pristupačno selo na obroncima Zlatibora, svega 10-ak kilometara udaljeno od turističkog centra. Selo se prostire podno Obadovog brda, gde je 2016. godine izgrađen drveni letnjikovac i uređen vidikovac. Danas je to jedno od omiljenih izletišta brojnih turista koji uživaju u nezaboravnom pogledu na padine sela i ravnicu Braneškog polja.

U Branešcima sam jeo najbolji sir na svetu, cunjajući kroz njegove šume sretao različite zverke: zečeve, srne, čak i divokoze, a najuzbudljivi susret je verovatno bio sa lukavom, zlatnom lisicom koja je jednog predvečerja zaboravila na opreznost i nabasala pravo pred mene, svedočanstva su posetioca.

Visoravan Oko predstavlja najviši vrh sela Branešci. Najraniji počeci turizma vezuju se upravo za lokalitet Oko, gde su između dva rata bili izgrađeni dečije odmaralište i narodno kupatilo (moderan otvoreni bazen sa svlačionicama i uređenom obalom sa ležaljkama za odmor). Danas se na lokalitetu Oko nalazi spomenik i spomen česma izgrađeni 1930. godine u slavu ratnika iz sela Branešci i Semegnjevo palih u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine. Prema predanju voda sa izvora je lekovita za oči, pa je i sam lokalitet tako dobio naziv.

U Branešcima se nalazi kupalište Jokino vrelo, oaza mira i tišine, mesto za sve ljubitelje zlatiborske prirode, sportskog ribolova i ribljih specijaliteta. Kupalište je formirano pregrađivanjem potoka Kremen, koji izvire nedaleko od turističkog kompleksa. U veoma prijatnom etno ambijentu nalaze se jezero za kupanje, jezero namenjeno sportskom ribolovu, restoran tradicionalne kuhinje i nekoliko bungalova za smeštaj turista.

Turisti koji žele svoj odmor da provedu u autentičnom ambijentu zlatiborskog sela smeštaj mogu pronaći i u nekom od seoskih domaćinstava kojih je u Branešcima sve više.

Kako se većina stanovnika Branežaca bavi poljoprivredom, zanimljiv je podatak da je poljoprivredni proizvođač upravo iz ovog sela u Srbiju doneo prvi „mlekomat“ . Aparat koji kupcima daje mogućnost da veoma jednostavno kupe sveže, domaće, punomasno mleko postavljen je u Čajetini.

Preko teritorije sela Branešci prolazi pruga Beograd – Bar, a u centru sela nalazi se istoimena železnička stanica. Deo sela, pod nazivom Braneško polje, u prošlosti je bio industrijski centar opštine Čajetina. O nekada razvijenoj industiji svedoče kompleksi fabrika od kojih neke danas samo delimično posluju.

_______________________________________________________________

Tekst je deo projekta “Zlatiborska sela”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x