Ovog vikenda pomeramo kazaljke – letnje računanje vremena

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Ovog vikenda pomera se sat na letnje računanje vremena, u noći između subote i nedelje, 26. marta počeće letnje računanje vremena, kada one stare časovnike treba pomeriti jedan sat unapred, moderni elektronski uređaji će se sinhronizovati sami.

Po Zakonu, letnje računanje vremena u ovoj godini počinje u nedelju 26. marta u 2 sata posle ponoći, kada će se kazaljke pomeriti na 3 sata.

Letnje računanje vremena trajaće d0 29. oktobra ( poslednjeg vikenda u oktobru) kada se kazaljka vraća sat vremena unazad, odnosno sa 3 na 2 sata u noći između subote (28. oktobra) i nedelje.

Već se godinama polemiše oko toga da su istraživanja pokazala da je letnje računanje vremena štetno po zdravlje, jer nam je na šest meseci produžen dan. Neki ljudi zbog toga manje spavaju, pa se smanjuje radna efikasnost. Povećava se mogućnosti za srčane i moždane udare, a raste i broj saobraćajnih nesreća.

Američki Senat doneo je odluku da od 2023. više neće biti letnjeg računanja vremena, a već ove godine ga nema na Havajima i u Arizoni. Sedamdesetak zemalja koristi letnje računanje vremena u bar jednom delu zemlje. Japan, Indija i Kina su jedine velike industrijalizovane zemlje koje ne primenjuju neki oblik letnjeg računanja vremena.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x