Ovogodišnji festival Joakim Vujić u Kragujevcu od 7. do 14. maja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Oslobođenje Skoplja Narodno pozorište Niš
Podelite vest

Knjaževsko-srpski teatar biće domaćin 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, koji će biti održan od 7. do 14. maja.

Kako je najavljeno iz teatra, osam pozorišta takmičiće se za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Mladen Knežević istakao je da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Kragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje festivala.

“Od tada do danas naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije – 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije ‘Joakim Vujić’ i 17. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfesta, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, ličnosti srpske kulture i osnivača našeg teatra”, rekao je Knežević.

Ovogodišnji selektor Festivala “Joakim Vujić”, glumac Zoran Karajić u obrazloženju izbora predstava, između ostalog, navodi da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili.

Kako je ocenjeno, ovakav repertoar obećava uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima i mnogo iznenađenja.

U takmičarskom programu Festivala je predstava “Na rubu pameti-jedne pijane novembarske noći 1918.”, u režiji Marka Misirače i predstava “Oslobođenje Skoplja” u režiji Gorčina Stojanovića.

Foto: narodno pozorište Niš

Na festivalu će biti odigrane i predstave “Stvaranje čoveka” u režiji Mie Knežević i “Crna ovca” u režiji Snežane Trišić.

Šabačko pozorište i Kraljevačko pozorište igra “Trpele” u režiji Aleksandre Kovačević, a Narodno pozorište Pirot izvešće “Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice” u režiji Patrika Lazića.

Kruševačko pozorište će odigrati predstavu po motivima Koste Trifkovića “Izbiračica 42” u režiji Vladimira Popadića.

Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u čast nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice, “Svinjski otac” Aleksandra Popovića u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x