Pašalić: Posebna istraga oko toga što su policajci tokom intervencije na protestu nosili fantomke

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Zoran Pašalić, Zaštitnik građana Foto: Printscreen Youtube/Newsmax Adria
Podelite vest

Republički zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će pokrenuti posebnu istragu radi utvrđivanja da li su povređena prava građana na protestu ispred Skupštine grada Beograda 24. decembra prošle godine, prilikom intervencije pripadnika policije čija su lica bila prekrivena fantomkama, zbog čega nisu mogli biti identifikovani.

Pašalić je za današnje izdanje lista Danas rekao da je kao zaštitnik građana još 5. februara 2021. godine uputio preporuku Ministarstvu unutrašnjih poslova da

“svi policijski službenici prilikom obezbeđivanja javnih skupova, održavanja javnog reda i mira, i primene policijskih ovlašćenja prema građanima, imaju vidno istaknute identifikacione oznake na osnovu kojih ih je moguće lako identifikovati”.

Kako je naveo, MUP je do poslednjeg protesta “postupao po navedenoj preporuci”.

List podseća da je takozvana “fantomka” sastavni deo interventnih uniformi, i da se nosi isključivo u posebnim situacijama kao što su antiterorističke akcije ili hapšenja visokopozicioniranih kriminalaca, kao i da je najproblematičnije to što građani, nad kojima je eventualno prekoračena sila prilikom protesta, nemaju način da prijave policajca koji je to učinio, jer ne mogu da ga identifikuju.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x