Paskaš o novih 5.000 specijalaca Vojske: Još jedna lična odluka Vučića bez konsultacija

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vojska Srbije/© Dimitrije Ostojic/ www.dimitrijeostojic.com
Podelite vest

 Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Dagan Paskaš ocenio je da je nejasno kako se došlo do broja od 5.000 novih vojnih specijalaca čiji je prijem najavljen do kraja 2023, ali da je predsednik države Aleksandar Vučić odluku možda doneo bez konsultacija sa nadležnima.

“Nedavno održana sednica Saveta za bezbednost zaključila je da Srbija nema bezbednosnih izazova i pretnji. Šta se to dogodilo da bi se donela ovakva odluka ostaje nejasno, što je donekle i razumljivo”, napisao je Paskaš za list Danas povodom konkursa za prijem novih pripadnika specijalnih snaga Vojske Srbije.

On je ocenio da je i to možda  jedna od odluka “jednog čoveka doneta bez konsultovanja sa nadležnim institucijama države Srbije” i da će vreme proveriti njenu opravdanost i ispravnost, samo da ne bude kasno.

Po njegovoj oceni ostaje nejasno da li je ta najava “rezultat analize i formiranog predloga ili je u pitanju lična odluka”, ali da “pomalo zbunjujuće deluje obrnut red radnji kada su organizacijsko formacijske promene u pitanju”.

“Mi koji smo nekada to radili znamo metodologiju i put do konačnog predloga rešavanja pitanja ovakvih promena Vojske Srbije”, rekao je Paskaš.

Ocenio je da formulacija načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića da zadatak da Vojska Srbije bude ojačana sa još 5.000 specijalaca “nije lak” upućuje da to nije predmet predloga već je nalog dobijen od državnog vrha na čelu sa predsednikom države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o organizacionoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije, a ministar odbrane Milloš Vučević saopštio je da će broj vojnih specijalaca do kraja 2023. godine sa 1.500 biti povećan na 5.000.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x