Pastor: Revolucija i borba za slobodu drže lekciju

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Dragan Gojić
Podelite vest

U okviru programa održanog u znak sećanja na Mađarsku revoluciju 1956. godine i rat za nezavisnost, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), Ištvan Pastor, kazao je da je 1956. bila jedini način da se opstane kao nacija “uz sav gubitak krvi i žrtve”.

Prema njegovim rečima, revolucija i borba za slobodu, kao i državni praznici, ne samo da daju priliku za pamćenje, već drže i lekciju.

On je upoređujući aktuelna dešavanja u Ukrajini i u nekadašnjoj Jugoslaviji devedesetih godina, naveo da su ona oslabila region, i izrazio nadu da će među ovim promenama biti i pozitivnih, “ako se stvari budu vodile na osnovu politike zdravog razuma”.

“Oni koji ostanu moraće da izdrže. Morate verovati, raditi stisnutih zuba, negovati odsustvo onih koji su otišli. Jer jedino tako možemo održati naciju i zajednicu na okupu. Mnogo puta sam rekao da će doći vreme kada će se taj trend preokrenuti. Znate dobro kao i ja, jer ih srećete na ulici, u prodavnici – ovaj proces je počeo”, ocenio je on.

Dodao je, da je neophodno očuvati sve ono što je važno za mađarstvo: škole, crkve, pozorišta, novine, radio.

“Sačuvaćemo dom u našoj otadžbini, kako bi oni koji su iskusili život drugde imali gde da se vrate”, istakao je Pastor.

“Rekli smo 1956. godine – dosta je bilo. Rekli smo da Rusi idu kući. Dosta je komunističke diktature, pljačke naroda, ponižavanja nacije”, istakao je Balaž Furješ (Fürjes Balázs), iz kabineta premijera Mađarske.

On je u svom govoru na sceni Jadran Narodnog pozorišta u Subotici rekao da je Mađarska slobodna, nezavisna i demokratska.

“Biti slobodan znači biti svoj. Da živimo svoje živote i da ne moramo da ispunjavamo očekivanja drugih ljudi, da sami donosimo odluke o stvarima u svom životu. U vreme boraca za slobodu, dužnost boraca je da brane, pobede i vrate mađarsku slobodu. U demokratskim uslovima, Mađari svojom slobodnom voljom biraju vladu koja će predstavljati program slobode i prosperiteta. Mi smo za to izabrani, da zastupamo mađarske interese”, istakao je Furješ.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x