Patrijarh Porfirije: Crkva odbija da se aktivno uključi u političku borbu i da zastupa partije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfitije izjavio je da “Crkva insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dela svog naroda protiv drugog dela svog naroda iz više podjednako važnih razloga”.

“Prvi je taj da su partije, kako im i ime govori, deo celine, a Crkva predstavlja sabor, celinu objedinjenog naroda božijeg. Ona postoji da bi obuhvatala i sabrala sve delove u jednu zajednicu vernih. Pritom Crkva ne gubi iz vida činjenicu da njeni članovi koji su zainteresovani za politički život pripadaju različitim partijama”, rekao je patrijarh Porfirije u intervjuu za list Politika.

Kako je naveo, “upravo zbog toga je bavljenje, grublje, ali tačnije rečeno – uplitanje episkopa i svešenika, koji treba da budu duhovni oci i pastiri svima, a ne nekima, u partijsku političku borbu ne samo neispravno, nego i pogrešno, i takvo ponašanje predstavlja greh svoje vrste”.

“Ova istina postaje još jasnija kada uzmemo u obzir fenomen da su stranke nepostojane, fluidne, da menjaju svoje formate, da se jedna deli u više, a više stapa u jednu, i još sami pripadnici stranaka iz jedne prelaze u druge, te tako oni koji su do juče bili protivnici prelaze na istu stranu, i obrnuto”, naveo je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, “naprosto, principi stranaka, iako legitimni i za tu sferu života razumljivi, jesu ralativni, promenljivi, pripadaju trenutku, dok je Crkva večna, samim tim uvek ista i nepromenjiva”.

“Zbog toga partijski angažman, bilo kakve vrste direktnog ili indirektnog podržavanja bilo koje političke opcije, zapravo je, narodnim jezikom rečeno, napuštanje sopstevne njive i bavljenje tuđim poslom”, ocenio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da politička suština većine napada na SPC “kako s leve, tako i s desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da Crkva odbija da uzme aktivno učešće u partijskoj borbi, da se opredeli za ovu ili onu stranu, za jednu ili drugu stranku”.

“Mi, nažalost, gledamo kako se ponekad episkopi i svešenici upliću u politiku u užem smislu te reči, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumeju ne samo mesto i ulogu Crkve u društvu, nego ni samu suštinu njene misije u svetu, izgleda smisleno, pa čak i hvale vredno”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Govoreći o dešavanjima u svetu, on je pozvao na molitveni odnos prema svakoj krizi.

“Da bismo mogli da gradimo mir sa susedima, moramo da očuvamo mir u našem narodu. Kao da mnogima smeta to što smo se u nedavnim, ionako nesrećnim ratovima, sačuvali od bratoubilaštva, kakvo je bilo u Drugom svetskom ratu i prvim potonjim decenijama. Stoga pozivam sve, prvo na molitvu Bogu, da nam pomogne da nastavim da gradimo mir”, rekao je patrijarh Porfirije.

On je naglasio da će “naša Crkva nastaviti da gradi mir, među nama, s nama najbližim narodima, ali da se molimo i za mir u svetu, svuda gde ljudi stradaju”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x