Patrijarh Porfirije služio prvu uskršnju liturgiju u beogradskom Hramu Svetog Save

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (AP Photo/Darko Vojinovic)
Podelite vest

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije služio je noćas prvu uskršnju liturgiju u beogradskom Hramu Svetog Save.

Bogosluženju su prisustvovali ministri – spoljnih poslova Ivica Dačić, odbrane Miloš Vučević i građevinarstva i saobraćaja Goran Vesić.

U 9.00 u hramu Svetog Save uskršnju liturgiju služiće episkop remezijanski Stefan, starešina hrama.

Na Kosovu i Metohiji, u manastiru Gračanica noćas je uskršnju liturgiju služio episkop raško-prizrenski Teodosije, prisustvovala je ministarka zdavlja Danica Grujičić.

U manastiru Visoki Dečani liturgiju u ponoć služio je iguman Sava (Janjić), a prisustvovali su direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković i predstavnici Srpske liste.

U crkvama i manastirima SPC, na bogosluženjima se čita poslanica koju je uputio patrijarh Porfirije.

“I kao što su nas snaga vere i molitve naših pravednih predaka i otaca provele kroz tesnace istorije, tako je potrebno da i danas, u svim pregnućima, poslušamo glas Crkve, glas Gospodnji: ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Кosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja”, rekao je patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici.

On je poručio i da je “molitva verujućeg naroda za mir, molitva Crkve za mir, jača od svakog oružja”.

“Arhijereji i verni narod SPC, čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenljivo su na stanovištu da je otuđenje Кosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de fakto ili de jure, neprihvatljivo”, istakao je patrijarh Porfirije.

Naveo je da se SPC “moli Spasitelju i zalaže za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Кosovu i Metohiji mesta za sve”.

Takođe je istakao da se SPC moli i za “mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav”.

“Danas se Vaskrslom Gospodu posebno molimo za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilju i progonu”, rekao je patrijarh Porfirije u Uskršnjoj poslanici.

U poslanici je pozvao na “očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura”.

“Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilje nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakona koji to nasilje nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetljivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života”, naveo je je patrijarh Porfirije.

Uskrs je najznačajniji praznik u hrišćanskom učenju, predstavlja njegovu suštinu jer označava da je vaskrsnućem Hrista život pobedio smrt. Zato se i naziva “praznik nad praznicima”.

Vernici se pozdravljaju sa Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse, sve do praznika Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdana, koji se ove godine slavi 25 maja.

Crvenom bojom se farbaju jaja, prvo se naziva čuvarkuća i ostavlja do narednog Uskrsa. Boja simboliše nevino prolivenu krv Hristovu, jaje rađanje novog života.

Cela sedmica po Uskrsu se naziva Svetla, pesme koje se tada pevaju radosne su čak i u tužnim prilikama.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x