Patrijarh Porfirije uputio Božićnu poslanicu vernicima SPC

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; BetaPhoto/Amir Hamzagić
Podelite vest

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uputio je danas Božićnu poslanicu vernicima SPC u kojoj ih je pozvao da predstojeći praznik provedu “u domaćoj atmosferi, uz badnjak i rasutu slamu” a ne kako je rekao, po ulicama i trgovima “na polupaganski način u polupijanoj atmosferi”.

Porfirije je u poslanici naveo da je Hristovo rođenje “oduvek i od svih poštovano kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline”.

“Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog Praznika, ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu u kojoj je On rođen, povijen i u najobičnije jasle položen”, naveo je patrijarh.

Upozorio je na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, na kako je rekao “našoj zavetnoj rodnoj zemlji”.

“Od polovine ove godine, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država. Podsećamo sve nadležne činioce da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu”, naveo je patrijarh a prenela je SPC.

Patrijarh Porfirije je pozvao na zaustavljanje “tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba” koji je, po njegovim rečima, svakodnevno podstican spolja.

“Sa posebno usrdnom molitvom obraćamo se Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata, da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom”, piše u poslanici.

Patrijarh je upozorio i na one koji “dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrednostima”.

“Odgovor Crkve na ovu javnu i trajnu agresiju ne može biti drugačiji do jevanđelski, apostolski i božićni. To znači da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, ne namećući svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu”, naveo je patrijarh Porfirije.

Pozvao je i da deca budu odgajana “u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću”.

“Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i već pomenuta nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba nego i svih sa kojima delimo životni prostor”, naveo je patrijarh.

Poručio je “braći i sestrama, pravoslavnim Srbima gde god živeli” da je SPC “uvek uz njih” i završio poslanicu tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji – Hristos se rodi”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x