Patrijarh Porfirije: Zaceljena rana raskola koja je trajala 55 godina

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Patrijarh Porfirije; Foto: YouTube screenshot
Podelite vest

Patrijarh Porfirije rekao je danas, posle zajedničke liturgije Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC), da je zaceljena rana raskola koja je trajala 55 godina.

“To je bila duboka rana, čekali smo da se zaceli, ovo je dar Božji”, rekao je patrijah Porfirije nakon liturgije pomirenja koju je služio sa ahiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom, u hramu Svetog Save.

Arhiepiskop Stefan je rekao da je sa SPC uspostvljeno kanonsko jedinstvo što znači, kako je naveo, jedinstvo sa svim pravoslavnim crkvama. Zahvalio je patrijarhu Porfiriju na volji i inicijativi da se sretnu i reše spor dve crkve.

Poglavar pravoslvane ohridske arhiepiskopije Jovan, koja funkcioniše kao autonoma u okviru SPC je rekao da je suština crkve jedinstvo. Naveo je da je jedinstvo uspostavljeno i da treba da ga čuvamo.

Zajedničkim bogosluženjem sprovedena je u delo odluka SPC kojom se prevazilazi raskol, nastao nakon što se MPC samovoljno izdvojila iz nje želeći punu samostalnost – autokefalnost.

U obrazloženju odluke, Sabor SPC, koji zaseda tokom ove sedmice, saopštio je da je ova liturgija moguća jer se MPC vratila u njeno okrilje, u status autonomije kako je i bilo pre izdvajanja. Taj postupak nije prihvatila SPC, ali ni ostale pravoslavne crkve, smatrajući ga nekanonskim, tako da se MPC našla u raskolu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x