Pčelari se izborili za rekordnu cenu meda

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Mario Ćopić
Podelite vest

Zahvaljujući angažovanju Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i radu pogona “Naš med” otkupna cena bagremovog meda u našoj zemlji dostigla je 7,1 evro po kilogramu, što je najviše na svetu, izjavio je za Agroklub predsednik SPOS-a i član Skupštine pogona “Naš med” Rodoljub Živadinović.

Dodao je da je sa tom cenom Srbija pretekla Mađarsku koja je uvek imala najvišu otkupne cene meda na čitavoj planeti.

“Prethodnih godina mi nismo dobijali cenu koju su dobijali pčelari u drugim državama i kada je postojala velika tražnja za medom. Već prve sezone rada pogona uspeli smo da obezbedimo bolje uslove, a druge sezone da ostvarimo tržišnu cenu”, istakao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, nije lako raditi sa tako visokom cenom, jer pogon nema “komotnost” u radu i nema dovoljno obrtnog kapitala.

“Puno pčelara to ne razume, oni misle da mi imamo milione evra i da možemo bez poteškoća da plaćamo med. Ni kupaca nema mnogo i svi hoće da uzmu na poček, a mi ne možemo da rizikujemo da nam neko ne plati med, pa da se tužimo. Za to nemamo sredstva. Ne dajemo med dok kupac ne plati, tako da nam je tržište veoma suženo.”

Kako je kazao, nema “igranja” i nema rizika, tako da su pčelari aposolutno sigurni da će za svoj med dobiti dogovoreni iznos.

“Drugu godinu zaredom meda nije bilo dovoljno pa su cene na tržištu prilično stabilne ili su rasle. Kada bude meda, a nadam se da će to biti ove godine, moguće je da će cena pasti i da će sa većom ponudom biti komplikovanije naći kupce”, objasnio je predsednik SPOS.

Foto: Mario Ćopić

Nije sve tako lako, dodao je, ali je moguće ukoliko vam profit nije na prvom mestu.

“Nama nije važno da imamo veliku količinu obrađenog meda u pogonu, već nam je bitno da imamo toliko koliko je potrebno da formiramo tržišnu cenu u Srbiji. Godinama unazad otkupljivači su enormno zarađivali, a sada to više ne mogu.”

On je podsetio da je 2008. godine, kada je Savez pčelarskih organizacija krenuo da radi na animiranju kupaca iz inostranstva, otkupna cena bagremovog meda bila 1,55 evra za kilogram.

„Pokušali smo 2013. godine da se dogovorimo da sa firmama koje otkupljuju i pakuju med da im popunimo kapacitete, da oni rade za fiksnu cenu i da zajedno pronalazimo kupce. Taj dogovor trajao je samo 24 časa. Shvatili smo da nemamo sa kim da radimo i da moramo da imamo svoj pogon. Za četiri godine uspeli smo da ga završimo”, rekao je Živadinović.

Po ugledu na pčelare, dodao je, o svom pogonu počeli su da razmišljaju i drugi proizvođači u našoj zemlji, a stočari su već krenuli da prikupljaju sredstva za izgradnju klanice jagnjadi.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x